x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam italian, aditivi romăneşti

Salam italian, aditivi romăneşti

de Cristina Andreea Calin    |    15 Aug 2007   •   00:00
Salam italian, aditivi romăneşti

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
In compoziţia acestui produs intră relativ puţini aditivi alimentari, care pot pune insă serios in pericol sănătatea consumatorilor.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
In compoziţia acestui produs intră relativ puţini aditivi alimentari, care pot pune insă serios in pericol sănătatea consumatorilor.

Salam italian extra Infantis este un produs fiert şi afumat, cu membrană artificială necomestibilă. Are in compoziţie "carne de porc, carne de vită, amidon, slănină, soia, sare, condimente, colagen, polifosfaţi (E 452), glutamat monosodic (E 621), acid ascorbic (E 300), conservanţi (nitrit de sodiu E 250), colorant natural: acid carmin (E 120).


ANALIZĂ. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că acesta are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate animale nesănătoase, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Pe lăngă proteina animală, produsul mai conţine şi o sursă de proteină vegetală din soia, dar şi una de glucide-amidon in cantitate destul de mare, deoarece este al treilea ingredient ca importanţă cantitativă. Pe de altă parte, proteina din acest salam este reprezentată şi de adaosul de colageni (gelatină) cu valoare biologică scăzută. Produsul conţine o sursă de fosfor (E 452) şi un conservant artificial periculos (nitrit de sodiu E 250). Sarea s-ar putea să fie in cantitate ridicată, produsul fiind o sursă importantă de sodiu.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat de specialistul nostru copiilor, adolescenţilor, suferinzilor de osteoporoză (densitate osoasă scăzută, insoţită de friabilitatea oaselor), femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de artrite reumatoide, suferinzilor de gută, de boli cardiovasculare, hipertensivi, suferinzilor de boli hepatice şi renale, diabeticilor, de boli neurovegetative, de boli dermatologice şi pulmonare, supraponderalilor şi obezilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum