x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sarea, un rău necesar

Sarea, un rău necesar

de Georgeta Licsandru    |    04 Feb 2008   •   00:00
Sarea, un rău necesar

DIETÅ ● Atenţie la sursele ascunse de sodiu
Consumaţi sare iodată, dar nu mai mult de 6 g zilnic! Pentru a nu depăşi doza zilnică de sare, încercaţi să înlocuiţi o parte din sare cu piper sau ierburi aromate, ne sfătuiesc nutriţioniştii.


DIETÅ ● Atenţie la sursele ascunse de sodiu
Consumaţi sare iodată, dar nu mai mult de 6 g zilnic! Pentru a nu depăşi doza zilnică de sare, încercaţi să înlocuiţi o parte din sare cu piper sau ierburi aromate, ne sfătuiesc nutriţioniştii.


Sarea de bucătărie este un complex de săruri minerale, în care clorura de sodiu este dominantă – aproximativ 97%. Sodiul joacă un rol important în menţinerea echilibrului lichidelor în organism, sodiul îmbunătăţeşte activitatea sistemului muscular şi a celui nervos. Un alt element important pe care ni-l furnizează sarea este iodul. "În prezent, sarea este considerată cărăuşul ideal de iod, mineral necesar pentru sănătatea populaţiei. Carenţa de iod, în special în primele săptămâni de sarcină, poate duce la dezvoltarea insuficientă a creierului la copil (cretinism). La adult, carenţa de iod poate provoca guşa", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Sarea are toate aceste proprietăţi cu o singură condiţie: să nu facem excese, să nu depăşim 6 grame, atât cât este doza zilnică recomandată. Multe persoane depăşesc însă această doză. Pentru reducerea consumului de sare, fără a diminua plăcerile gustative, nutriţioniştii ne sfătuiesc să folosim condimentele. Astfel, o parte din sare poate fi înlocuită cu piper, cuişoare, scorţişoară, ierburi aromate.


RISCURI. Ce se întâmplă dacă depăşim doza zilnică recomandată de sare şi nu luăm măsuri? Pe termen lung, dietele bogate în sare cresc riscul de hipertensiune arterială, care la rândul ei se asociază cu boli cardiovasculare, supraponderalitate, obezitate. În acest context, prof. dr Gh. Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra sării care se ascunde în alimente. Mezelurile, pâinea, conservele conţin sare pe care am fi tentaţi să nu o punem la socoteală atunci când ne gândim la doza zilnică recomandată. Iată numai câteva exemple: 100 măsline negre în saramură conţin 6,5 g sare, măslinele verzi în saramură – 4,2 g, telemeaua – 4 g, salamul – 3,6-4 g, baconul afumat – 3,4 g, jambonul afumat – 3,4 g, somonul afumat – 2,4 g, parmezanul – 1,8 g, pâinea – 1,4 g, heringul afumat – 1,2 g, suc de tomate la conservă – 600 mg.


Aport

Cu cât sarea este mai rafinată, cu atât conţinutul de sodiu este mai mare. Acesta este şi motivul pentru care sarea mai puţin rafinată este mai bună. "Sodiul nu este niciodată deficitar în organism din cauza sodiului adus de alimentele procesate, dar şi de alimentele care conţin în mod natural sodiu", arată prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi. Sarea se adaugă în toate produsele procesate – de la pâine, biscuiţi şi până la produsele din carne, lactate. Chiar dacă poate părea ciudat, chiar şi legumele şi fructele crude, carnea şi laptele neprelucrate termic conţin sodiu. În 100 g morcovi se găsesc aproximativ 54 mg sodiu, ţelina – 100 mg, carnea de pasăre – 80 mg, carnea de vită – 70 mg, laptele – 50 mg, fasolea albă uscată – 20 mg, curmalele – 5 mg, kiwi – 4 mg.


×
Subiecte în articol: sare sarea alimentaţie sănătoasă