x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SECRETUL LONGEVITĂŢII/Dieta anticolesterol

SECRETUL LONGEVITĂŢII/Dieta anticolesterol

de Oana Antonescu    |    29 Ian 2009   •   00:00
SECRETUL LONGEVITĂŢII/Dieta anticolesterol

Peste un sfert din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi prevenite dacă am reduce cu doar 10% nivelul colesterolului. Peştele, usturoiul, migdalele şi alte câteva alimente consumate în mod regulat ne prelungesc viaţa cu ani buni. 



Milioane de vieţi ar putea fi prelungite adoptând o alimentaţie sănătoasă, care să prevină acumularea colesterolului în organism. Statisticile arată că şapte din zece adulţi cu vârsta peste 45 de ani au un nivel crescut al LDL colesterolului, aşa-numitul colestrol "rău". Un studiu publicat în British Medical Journal şi preluat de dailymail.co.uk relevă că nu mai puţin de un sfert din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi prevenite reducând cu doar 10% nivelul colesterolului "rău" din sânge. Putem face acest lucru schimbându-ne obiceiurile alimentare, căci colesterolul este o substanţă fabricată de ficat din alimentele ce conţin grăsimi.

SPERANŢĂ DE VIAŢĂ
Studiul publicat în British Medical Journal recomandă şapte alimente anticolesterol care, consumate în mod regulat, scad cu 76% riscul de infarct şi accident vascular cerebral. Specialiştii care au întocmit această dietă susţin că ea creşte speranţa de viaţă cu şase ani şi jumătate în cazul bărbaţilor şi cu cinci ani în cazul femeilor. Unul dintre alimentele recomandate de nutriţionişti este peştele. 100 de grame de peşte, consumat de patru ori pe săptămână, scad riscul de boli cardiace datorită acizilor graşi omega 3 ce subţiază sângele şi controlează ritmul cardiac. Legumele şi fructele se află şi ele pe lista alimentelor anticolesterol. Sunt recomandate cinci porţii pe zi (sau 400 g). Antioxidanţii din legume şi fructe menţin tensiunea arterială la valorile normale, iar fibrele pe care le conţin diminuează absorbţia colesterolului în circulaţia sangvină. Din dieta anticolesterol nu trebuie să lipsească nici migdalele. Ele conţin grăsimi mononesaturate, ce scad nivelul colesterolului în sânge. 70 de grame pe zi este cantitatea optimă recomandată.

Doi-trei căţei de usturoi pe zi scad tensiunea arterială şi nivelul grăsimilor în sânge, prevenind bolile cardiovasculare. Aceste proprietăţi se datorează alicinei, o substanţă cu efect cardioprotector. Un alt aliment anticolesterol este ciocolata neagră, o sursă bogată în antioxidanţi. 100 de grame de ciocolată neagră pe zi contribuie la scăderea colesterolului şi la reducerea tensiunii arteriale. Pe lista nutriţioniştilor se află şi vinul roşu, ce conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi faţă de cel alb. Antioxidanţii dizolvă depozitele de grăsime, scăzând riscul de boli coronariene. Doza recomandată: un pahar mic (150 ml) pe zi.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă