x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Spanacul alungă astenia

Spanacul alungă astenia

de Georgeta Licsandru    |    27 Feb 2008   •   00:00
Spanacul alungă astenia
Sursa foto: stockxpertcom/

O cură cu spanac la începutul primăverii este soluţia pentru a evita astenia. Spanacul fiert sau salatele în care adăugăm frunze proaspete de spanac au proprietăţi tonifiante, remineralizante.

O cură cu spanac la începutul primăverii este soluţia pentru a evita astenia. Spanacul fiert sau salatele în care adăugăm frunze proaspete de spanac au proprietăţi tonifiante, remineralizante.

 

Astenia de primăvară poate fi prevenită cu ajutorul spa­nacului, spun nu­tri­ţi­o­niştii. Şi pe bună dreptate, dacă ne gândim la vitaminele şi mi­neralele pe care ni le oferă cu dărnicie frunzele de spanac: fier, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina E, acid folic, betacaroten. 100 g spanac conţin 5 mg fier, 500 mg potasiu, 170 mg calciu, 26 mg vitamina C, 2 mg vitamina E, 150 micrograme acid folic, 3.500 micrograme betacaroten. De aceea, frunzele proaspete de spanac trebuie introduse în regimul alimentar al copiilor, al vârstnicilor, al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.

“Spanacul este bogat în potasiu, care stimulează muşchiul cardiac, dar şi în calciu, important pentru sănătatea oaselor, pentru contracţia musculară şi buna funcţionare a sistemului nervos”, arată prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Iar datorită conţinutului ridicat de betacaroten, frunzele de spanac previn problemele de vedere. 

 

DETOXIFIERE. La începutul primăverii, specialistul nostru prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă o cură de detoxifiere. Ca toate verdeţurile, spanacul este un bun depurativ şi detoxifiant. De aceea, salatele în care adăugăm spanac şi ulei de măsline contribuie la eli­mi­narea rapidă şi eficientă a toxinelor. Fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele din spanac stimulează procesele naturale de detoxifiere a organismului, care iese din iarnă cu o zestre serioasă de toxine, în urma alimentaţiei bogate în grăsimi şi proteine de origine animală. De asemenea, fibrele alimentare previn constipaţia şi cancerul de colon. În 100 g spanac se găsesc 7 g fibre alimentare, care interacţionează cu absorbţia grăsimilor şi reglează nivelul colesterolului în organism. 

 

100 grame spanac:

Calorii:  25 mg

Potasiu : 500 mg

Calciu:  170 mg

Vitamina C: 26 mg

Fier: 5 mg

Vitamina E: 2 mg

Fibre: 7 mg

 

Recomandări:

100 g spanac conţin doar 25 de calorii. Pentru a profita de toate avantajele spanacului, ideal ar fi să îl mâncăm în stare proaspătă, adăugat în salatele de legume. Frunzele de spanac pot fi preparate termic, de preferinţă la aburi, dar trebuie mâncate cât mai rapid.

“Ar fi bine să preparăm doar atât spanac cât mâncăm la o masă. Spanacul preparat şi păstrat mai mult timp la frigider îşi pierde proprietăţile”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Spanacul este bogat în săruri ale acidului oxalic, care pot afecta rinichii. De aceea, persoanele care au pietre la rinichi ar fi bine să evite această legumă tocmai din cauza acidului oxalic.                       

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: spanac spanacul alimentaţie sănătoasă