x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

13 Apr 2009   •   00:00

13 aprilie 2009



CONTROALE
În perioada premergătoare Sărbătorilor de Paşte, echipe de inspectori sanitar-veterinari verifică toate unităţile de comercializare a produselor alimentare.  În perioada 6-9 aprilie au fost întreprinse 233 de acţiuni de inspecţie şi control, care au vizat şi produse alimentare tradiţionale: ouă, lapte, produse din lapte, cozonaci etc. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 20 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 89.000 RON. De asemenea, pentru şapte unităţi s-a dispus sancţionarea cu "Avertisment", iar pentru 19 unităţi s-au acordat termene pentru remedierea deficienţelor constatate.  

CONTAMINARE
Numărul de intoxicaţii cu alimente nu a crescut în rândul americanilor în 2008, deşi a fost o serie de scandaluri legate de contaminări. Totuşi, autorităţile americane atrag atenţia că a crescut numărul alimentelor care pot duce la toxiinfecţii grave. Cele mai multe probleme au fost cauzate de salmonella, contaminare care a afectat 7.400 de persoane. Pe locul doi în topul pericolelor s-au situat Campylobacter şi shigella. Raportul prezentat de autorităţile americane nu a arătat câte persoane au decedat în urma consumului de alimente contaminate cu aceste bacterii.

AMENZI
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a organizat un control la comercianţii din pieţele Berceni, Sudului, Străduinţei şi Progresului. Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov au verificat 11 comercianţi de produse alimentare specifice Sărbătorilor pascale precum şi 14 comercianţi de articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, produse electronice şi electrocasnice. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 25 de amenzi contravenţionale în valoare de 172.000 lei.

APROBARE
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a început consultările în vederea evaluării enzimelor din punct de vedere al efectelor asupra consumatorilor. Enzimele au un important rol tehnologic în producerea de alimente. De asemenea, sunt folosite pentru a îmbunătăţi textura, pentru a mări valoarea nutriţională. Până acum, utilizarea lor nu cerea aprobări suplimentare în statele membre UE.

LIPSURI

Restaurantele de tip fast-food din Marea Britanie sunt obligate să afişeze numărul de calorii al produselor pe care le au la vânzare. Acestea respectă măsura luată de autorităţi, însă omit să precizeze canitatea de grăsimi şi tipul acestora, ce fel de zaharuri au fost folosite şi câtă sare. Aceste informaţii sunt şi ele necesare, mai ales că prezenţa lor în cantităţi mari duce la apariţia unor boli grave de inimă, ficat şi rinichi. (Mihaela Ionescu)

×
Subiecte în articol: bun de consum