x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

13 Aug 2009   •   00:00

13 august 2009



BENZINĂRII
Inspectorii sanitar-veterinari au dat 98 de amenzi, în valoare de aproape 375.000 de lei, şi au dispus suspendarea activităţii în două magazine din benzinării, pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare, de transport sau etichetare a produselor alimentare. Principalele nereguli constatate se referă la manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la vânzarea unor produse alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare şi fără respectarea condiţiilor de igienă sau la nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare.

VASLUI

În perioada 31.07.2009-06.08.2009, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vaslui a desfăşurat 50 de acţiuni de control, în urma cărora au dat 34 de amenzi. În timpul verificărilor efectuate s-au constatat deficienţe privind comercializarea de produse alimentare expirate, nerespectarea condiţiilor de păstrare impuse de producători, neasigurarea condiţiilor de ventilaţie în unităţile de alimentaţie publică în care este permis fumatul, prestarea de servicii de alimentaţie publică sau comercializarea produselor alimentare în spaţii neautorizate, lipsa afişului care să conţină avertismentul referitor la permiterea/interzicerea fumatului în unităţi de alimentaţie publică. Au fost rezolvate 14 sesizări din partea consumatorilor.

FRUCTE

Elevii din clasele I-VIII vor primi mere gratuit de la stat, începând cu anul şcolar 2009-2010, pentru o perioadă de maximum 100 de zile de şcolarizare, timp de patru ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Acest program este implementat de Consiliul Uniunii Europene, începând cu anul şcolar 2009-2010, şi va dura până în anul 2013. Astfel, în anul şcolar 2009-2010, se vor acorda gratuit mere elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, în limita unei valori zilnice de 0,30 lei/elev. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale are în procedură de avizare interministerială un proiect de ordonanţă de Guvern privind Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

LICOPEN

JEFCA (forul mondial care reglementează folosirea aditivilor alimentari) a aprobat folosirea extractului de roşie-licopen, în industria alimentară. Din această cauză, este posibil ca Uniunea Europeană să stabilească o mărire a dozei zilnice admise, care în prezent este de 0,5 mg/kg corp pentru că aceasta poate fi depăşită doar din surse naturale. De exemplu, este suficient ca un copil să consume o singură roşie pentru a depăşi doza impusă. Studiile realizate până acum au arătat că licopenul atât în formă naturală, cât şi sintetică, este benefic pentru inimă, presiune arterială, ficat, sistemul osos, circulaţia sangvină. Anul acesta au fost scoase pe piaţă 83 de produse alimentare care au în compoziţie licopen.

×
Subiecte în articol: bun de consum