DIETĂ ● Aliment de bază în timpul postului
Cartofii îngraşă. Un mit pe care nutriţioniştii îl dărâmă cu
argumente. Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt
suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel să contribuie la menţinerea
greutăţii.Acest lucru nu se aplică în cazul cartofilor prăjiţi.
DIETĂ ● Aliment de bază în timpul postului
Cartofii îngraşă. Un mit pe care nutriţioniştii îl dărâmă cu argumente. Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel să contribuie la menţinerea greutăţii.Acest lucru nu se aplică
în cazul cartofilor prăjiţi.
Cartofii nu îngraşă, spun studii recente. "S-a demonstrat că această legumă ne ajută să slăbim. Cartofii – alături de fasole, porumb, orez şi cerealele integrale – conţin aşa-numitul amidon rezistent. Acesta este asemenea unei fibre alimentare, nu se digeră, în schimb scade pofta de mâncare şi intensifică arderea grăsimilor. Astfel, consumaţi cu moderaţie, cartofii nu provoacă diabet, boli cardiovasculare sau obezitate", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Trebuie să mai ştim un secret: cartoful trebuie fiert sau copt şi răcit. Abia apoi poate fi mâncat, pentru că doar astfel intensifică arderea grăsimilor. Amidonul din cartofi are de asemenea avantajul că, fiind un carbohidrat care se digeră lent, nu provoacă o creştere bruscă a glicemiei. Toate aceste lucruri se aplică însă doar în cazul cartofilor fierţi sau copţi în coajă. Pregătiţi în acest fel, cartofii păstrează sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin şi au doar 90 de calorii/100 g. Cartofii sunt bogaţi în potasiu (330 mg/100 g) şi săraci în sodiu (10 mg), astfel explicându-se proprietăţile lor diuretice. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează sistemul cardiovascular şi previne creşterea tensiunii arteriale. Cartofii sunt şi sursă bună de magneziu (18 mg) şi vitamina C (9 mg). Dacă sunt prăjiţi, cartofii se transformă într-o bombă calorică, depăşind 300 de calorii/100 g. Mai mult, în timpul prăjirii sunt distruse vitaminele şi se generează acrilamidă, o substanţă neurotoxică şi cancerigenă.
AVANTAJE. În timpul postului, cartoful este unul dintre alimentele de bază. "Cartofii sunt o alegere inspirată pentru perioadele de post. Dar numai cei fierţi sau copţi, care conferă senzaţia de saţietate rapid. De asemenea, la începutul postului venim după o perioadă în care dieta noastră a fost bogată în alimente acidifiante: carne, mezeluri, dulciuri. Aciditatea indusă de aceste alimente poate fi ţinută sub control dacă mâncăm cartofi, care au proprietăţi alcaline extraordinare", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cartofii îngraşă. Un mit pe care nutriţioniştii îl dărâmă cu argumente. Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel să contribuie la menţinerea greutăţii.Acest lucru nu se aplică
în cazul cartofilor prăjiţi.
Cartofii nu îngraşă, spun studii recente. "S-a demonstrat că această legumă ne ajută să slăbim. Cartofii – alături de fasole, porumb, orez şi cerealele integrale – conţin aşa-numitul amidon rezistent. Acesta este asemenea unei fibre alimentare, nu se digeră, în schimb scade pofta de mâncare şi intensifică arderea grăsimilor. Astfel, consumaţi cu moderaţie, cartofii nu provoacă diabet, boli cardiovasculare sau obezitate", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Trebuie să mai ştim un secret: cartoful trebuie fiert sau copt şi răcit. Abia apoi poate fi mâncat, pentru că doar astfel intensifică arderea grăsimilor. Amidonul din cartofi are de asemenea avantajul că, fiind un carbohidrat care se digeră lent, nu provoacă o creştere bruscă a glicemiei. Toate aceste lucruri se aplică însă doar în cazul cartofilor fierţi sau copţi în coajă. Pregătiţi în acest fel, cartofii păstrează sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin şi au doar 90 de calorii/100 g. Cartofii sunt bogaţi în potasiu (330 mg/100 g) şi săraci în sodiu (10 mg), astfel explicându-se proprietăţile lor diuretice. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează sistemul cardiovascular şi previne creşterea tensiunii arteriale. Cartofii sunt şi sursă bună de magneziu (18 mg) şi vitamina C (9 mg). Dacă sunt prăjiţi, cartofii se transformă într-o bombă calorică, depăşind 300 de calorii/100 g. Mai mult, în timpul prăjirii sunt distruse vitaminele şi se generează acrilamidă, o substanţă neurotoxică şi cancerigenă.
AVANTAJE. În timpul postului, cartoful este unul dintre alimentele de bază. "Cartofii sunt o alegere inspirată pentru perioadele de post. Dar numai cei fierţi sau copţi, care conferă senzaţia de saţietate rapid. De asemenea, la începutul postului venim după o perioadă în care dieta noastră a fost bogată în alimente acidifiante: carne, mezeluri, dulciuri. Aciditatea indusă de aceste alimente poate fi ţinută sub control dacă mâncăm cartofi, care au proprietăţi alcaline extraordinare", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Asocieri
Pentru îmbunătăţirea digestiei, nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu asociem carbohidraţii cu proteinele.Proteinele necesită o perioadă de digestie mai lungă decât carbohidraţii. Carnea se digeră în 15-20 de ore, în vreme ce cartofii, în 2-3 ore. De aceea, ideal ar fi să nu punem pe aceeaşi farfurie carne şi alimente bogate în carbohidraţi, în special acei carbohidraţi care fermentează, aşa cum sunt cartofii şi pâinea. Cartofii pot fi asociaţi la aceeaşi masă cu legume care nu conţin amidon (salată verde, roşii, castraveţi).
100 grame cartofi
- Calorii 90
- Apă 80 g
- Proteine 1,5 g
- Carbohidraţi 19,7 g
- Fibre 1,3 g
- Potasiu 330 mg
- Fosfor 30 mg
- Magneziu 18 mg
- Calciu 6 mg
- Vitamina C 9 mg
Citește pe Antena3.ro