x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Zboară puiule, zboară...

Zboară puiule, zboară...

de Mirela Dădăcuş    |    14 Iul 2009   •   00:00
Zboară puiule, zboară...
Sursa foto: /iSTOCK

Tabăra este o ocazie bună pentru copilul tău de a învăţa să se descurce singur, încă de la o vârstă fragedă. Aşa că în loc să-l iei cu tine în concediu şi să-i impui un program de "om mare", mai bine îl trimiţi într-o tabără cu alţi copii de vârsta lui.



Psihologul clinician Domnica Petrovai, preşedinta Asociaţiei Române de Psihologia Copilului şi Adolescentului, ne prezintă care sunt beneficiile taberelor pentru copii: "Tabăra este cel mai bun mijloc prin care copilul învaţă să se adapteze în situaţii noi, învaţă să relaţioneze şi să exerseze comunicarea cu alte persoane în contexte noi. Copilul, prin experienţele trăite în tabără, învaţă să ia decizii şi să-şi asume riscuri sănătoase, dar şi responsabilitatea propriului comportament. Tabăra este o modalitate prin care copilul învaţă să fie autonom, să-şi rezolve singur o parte dintre sarcini şi problemele de zi cu zi, învaţă să se descurce singur".

SEPARAREA DE PĂRINŢI
Potrivit psihologului, pentru a încuraja autonomia şi responsabilitatea propriului comportament, copilul trebuie trimis în tabere de la vârsta de 5-7 ani. Dacă părinţii amână această plecare, ei nu fac altceva decât să întreţină teama copilului de a se separa de părinţi. Acesta nu va avea astfel oportunitatea de a învăţa să se descurce în situaţii noi.

"Această teamă este normală la preşcolari. O dată cu dobândirea statutului de elev, copilul învaţă treptat să se descurce şi singur, iar această teamă de separare dispare. Dar dacă nu i se oferă ocazia de a se descurca singur în situaţii noi şi părintele îl protejează excesiv, atunci copilul poate să ajungă la stări de anxietate legate de perspectiva separării, evident, temporare de familie. Această stare este observată la aproximativ un copil din opt. Momentele critice pentru apariţia anxietăţii de separare sunt la vârste între 5 şi 6 ani, 7 şi 9, 12 şi 14 ani", precizează psihologul Petrovai.

ÎNGRIJORAREA NU REZOLVĂ PROBLEMELE
Obişnuiţi să pună "răul" pe primul plan, mulţi părinţi preferă să ţină copilul în preajma lor, în loc să-l lase să se descurce singur. Alţii, care depăşesc această teamă, îşi fac un obicei din a-l verifica, în special prin intermediul telefonului mobil. Acest comportament este considerat "nesănătos" de către psihologul Domnica Petrovai, deoarece astfel se transmite copilului mesajul că i se poate întâmpla ceva rău şi că numai alături de părinţi va fi în siguranţă:

"Părinţii au nevoie să înveţe şi să conştientizeze că îngrijorările lor nu rezolvă problema. Frica şi teama părinţilor trebuie gestionate cu luciditate. Nu este normal ca aceste stări să fie transformate în comportamente de verificare a copilului, pentru că nu astfel frica sau teama vor dispărea. Dimpotrivă, cu cât verifici mai mult, cu atât frica şi teama cresc. Este recomandat ca părintele să încurajeze treptat implicarea copilului în experienţe noi, benefice pentru el, prin care acesta învaţă să aibă încredere că ştie şi poate să se adapteze diverselor situaţii. Părinţii au nevoie să-şi reamintească că tabăra înseamnă descoperire, cunoaştere, relaţionare."

TABERE TEMATICE
În funcţie de bugetul alocat pentru tabăra copilului, aveţi la dispoziţie mai multe oferte atât în ţară, cât şi în străinătate. La modă sunt taberele tematice: de cercetaşi, limbi străine, arte marţiale, pictură, echitaţie, tenis, geografie, natură, dans, teatru, trasee şi orientare montană, educaţie şi sport, alimentaţie sănătoasă.

SFAT
Tabăra trebuie să ofere copilului experienţe de dezvoltare fizică, socială şi emoţională, spune Aionesei Cristian, profesor de sport şi coordonatorul unui proiect de tabere axate pe exerciţii fizice, alimentaţie sănătoasă şi socializare. În opinia sa, cea mai potrivită tabără este cea în care copiilor li se oferă experienţe noi, posibilitatea de a face sport şi a derula activităţi de socializare ce îi dezvoltă motricitate. Acest tip de tabere imprimă copilului reflexul de a respecta regulile jocurilor, de a-şi depăşi propriile limite; îl învaţă să fie tolerant şi cum să-şi gestioneze emoţiile.

EXPERIENŢĂ
Teama de separare poate proveni dintr-o dificultate emoţională a copilului de a se depărta de părinţi. Poate ascunde frica de a fi singur, lipsa de încredere a copilului în propriile lui forţe de a face faţă unor situaţii noi. Cea mai bună modalitate de depăşire a anxietăţii de separare este includerea copilului în programe de tabere, care presupun şi experienţe care pun copilul faţă în faţă cu situaţii necunoscute.

×
Subiecte în articol: copilului copilul psihologie invata