x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Apartamentele de lux se vând şi în 18 zile

Apartamentele de lux se vând şi în 18 zile

de Daniela Ivan    |    23 Sep 2014   •   19:33
Apartamentele de lux se vând şi în 18 zile
În zonele periferice, proprietăţile se tranzacţionează chiar şi la 120 de zile după ce au fost listate
La şapte ani de la începutul prăbuşirii preţurilor din piaţa rezidenţială locală, efectele şocului din 2008 încă se simt. Începând cu acest an, Capitala a intrat într-un nou ciclu de evoluţie imobiliară, însă nu toate zonele performează la fel, arată un studiu realizat de agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.ro, realizat în perioada ianuarie – august 2014.
Studiul analizează perioada medie de vânzare, preţurile minime şi medii de tranzacţionare ale imobilelor din Capitală, raportul cerere-ofertă şi arată că Bucureştiul s-a împărţit în două segmente, care funcţionează diferit: piaţa “mediu şi premium” (central, semicentral şi Nord) şi cea “populară” (cartiere perferice).

Zona de lux se vinde mai repede

După o scădere medie a preţurilor la nivelul întregii pieţe rezidenţiale, în zona mediu şi premium a Capitalei perioada de tranzacţionare a unei proprietăţi a scăzut cu 40% faţă de anul 2012, până la 18 zile în cazul unei proprietăţi din zona Aviatorilor. De la o medie de 53 de zile necesare pentru vânzarea unei proprietăţi în zonele analizate, s-a ajuns în prezent la o medie generală de 32 de zile.

“Fenomenul pe care l-am identificat ţine de reducerea drastică a ofertei din zonele centrale, semicentrale şi de Nord. În aceaste zone, adresate clienţilor cu venituri medii şi mari, numărul ofertelor promovate de proprietari a rămas constant, însă nu a fost demarat niciun proiect rezidenţial cu peste 100 de unităţi în perioada 2009-2012, comparativ cu zonele periferice, unde s-au construit zeci de proiecte de dimensiuni medii şi mari. Proiectele lansate pe piaţă în perioada 2006-2008 au fost aproape epuizate, inclusiv prin vânzari în stadiu de insolvenţă, care au crescut substanţial începând cu anul 2013. începând cu anul acesta, în segmentul mediu şi premium piaţa rezidenţială a redevenit timid dominată de vânzători, din cauza lipsei de oferte”, spune Matei Maloş, managing partner al agenţiei de consultanţă.

Supraofertă în cartierele periferice
Zona populară a Bucureştiului (cartiere periferice) trece printr-un moment diametral opus. Raportul cerere-ofertă a rămas subunitar, similar cu perioada 2008-2012, iar preţurile sunt dictate de cumpărători, în contextul în care stocul de proprietăţi disponibile spre vânzare a crescut permanent, atât pentru ofertele vechi, cât şi pentru ofertele în blocuri noi. În Colentina, Fundeni, Militari, Pantelimon sau Berceni, abundenţa de oferte scoase pe piaţă face ca perioada de tranzacţionare să ajungă şi la 120 de zile de la prima listare, iar presiunea exercitată de cumpărători pe preţuri să fie una semnificativă.



×