x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Mall-urile ajung în oraşele cu 100.000 de locuitori

Mall-urile ajung în oraşele cu 100.000 de locuitori

de Daniela Ivan    |    03 Feb 2016   •   15:31
Mall-urile ajung în oraşele cu 100.000 de locuitori
Sursa foto: Adrian Manolache

Investitorii în centre comerciale s-au reorientat spre oraşele secundare, care au în jur de 100.000 de locuitori, ţinând cont că marile municipii, cu excepţia Timişoarei, au deja suficiente spaţii de retail modern. Piatra-Neamţ şi Satu Mare au intrat în atenţia fondului sud-african de investiții NEPI, cel mai mare proprietar de mall-uri din România.

Peste 237.000 metri pătraţi de spaţii de retail modern vor fi livrate în acest an în ţară şi în Bucureşti, ceea ce va duce la creşterea cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane metri pătraţi, potrivit unui raport de piaţă realizat de JLL.
O treime din aceste spaţii sunt în Bucureşti, ceea ce înseamnă un pic peste un milion de metri pătraţi de magazine şi zone de divertisment. După Capitală, cele mai multe spaţii de retail sunt în Constanţa şi în Cluj, câte 150.000 de metri pătraţi în fiecare. Cum oraşele mari au devenit pline de mall-uri şi zone comerciale, proprietarii de centre comerciale au fost nevoiţi să mizeze pe oraşele măricele din provincie. Aşa au ajuns să privească şi spre cele 20 de oraşe româneşti care au în jur de 100.000 de locuitori şi salarii peste media naţională. În plus, investitorii şi-au făcut socoteala că în urma măsurii de reducere a TVA de la 24 la 20% va creşte şi consumul. „Este de aşteptat ca România să înregistreze o creştere anuală a consumului de 4-5% în următorii doi ani”, apreciază analiştii imobiliari.

Bucureştiul, încă în top
Cu toate că are peste 20 de mall-uri şi centre comerciale de tip mall, Capitala aşteaptă şi în acest an două noi inaugurări, ParkLake Plaza, din Titan şi Veranda, din Piaţa Obor. „Ambele proiecte care vor fi livrate în acest an în Bucureşti sunt deja închiriate în proporţie de peste 50%, ceea ce arată că, în continuare, retailerii au planuri de expansiune în Capitală. Odată cu aceste livrări, vor fi acoperite de dezvoltatorii moderni de retail toate zonele importante din Bucureşti”, a declarat Adelina Opriţa, consultant Retail Agency JLL.




Sunt în faza de dezvoltare proiecte în oraşe precum Timişoara, Braşov, Satu Mare, Piatra-Neamț sau Constanța. În provincie anul acesta, pe lângă NEPI (Timişoara, Satu Mare, Piatra-Neamț), au în dezvoltare proiecte de retail investitori precum Alpha Bank (Timişoara), AFI Europe (Braşov) şi Plaza Centers (Timişoara).
Adelina Opriţa, consultant Retail Agency JLL

Centre aflate în construcţie la nivel național
Proiect Suprafața Dezvoltator Investiție
Park Lake Plaza București 67,000 m˛ GLA Sonae Sierra / Caellum Development 180 mil euro
Shopping City Timișoara 55,700 m˛ GLA NEPI 81 mil euro
Piatra Neamț Shopping City 29,000 m˛ GLA NEPI 34 mil euro
Mega Mall Satu Mare 27,000 m˛ GLA NEPI 28 mil euro
Veranda Mall București 25,000 m˛ GLA Prodplast Imobiliare 60 mil euro
 

×