x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţul apartamentelor revine pe creştere

Preţul apartamentelor revine pe creştere

de Daniela Ivan    |    05 Noi 2014   •   19:33
Preţul apartamentelor revine pe creştere
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Locuinţele de două şi trei camere s-au vândut în octombrie, în medie, cu 53.500 euro, respectiv 76.500 euro, în urcare faţă de luna precedentă
Preţul apartamentelor a crescut în octombrie, în medie cu 3%, faţă de septembrie, pe fondul lichidităţii din piaţă, conform unei analize realizate de un site de specialitate. “Epuizarea fondurilor pentru programul Prima Casa, infuzia de lichidităţi din piaţa monetară şi dobânzile în scădere la creditele în lei au avut ca efect intensificarea cererii pe piaţa imobiliară şi implicit o creştere vizibilă a preţurilor. Au profitat cei care au vândut apartamente, diferenţa de preţ dintre lunile octombrie şi septembrie crescând cu până la 3%", se arată în studiul citat. Analiza mai relevă că semnalul puternic dat de BNR pentru încurajarea creditării în lei, prin scăderea rezervelor minime obligatorii, a făcut ca pe piaţa monetară să se manifeste o infuzie de lichidităţi, pe care băncile acum le folosesc pentru acordarea de credite. Efectul imediat al măsurilor BNR de încurajare a creditării a fost de scădere a ROBOR sub nivelul de 2% pe an, ceea ce se traduce prin dobânzi mai mici la creditele imobiliare în lei şi la o cerere crescută pentru acestea din partea populaţiei.

Preţul mediu pentru o garsonieră 34.756 euro
Analiza efectuată a fixat valoarea medie de cumpărare a unui apartament cu patru camere la aproximativ 107.000 euro în octombrie, apartament care luna precedentă a costat 103.200 euro, iar în octombrie 2013 - 102.750 euro. În cazul garsonierelor, preţul a atins 34.756 euro, în scădere faţă de luna precedentă (34.902 euro), dar şi faţă de preţul obţinut la vânzare în octombrie 2013 (35.818 euro). Apartamentele de două şi trei camere s-au vândut în octombrie cu aproximativ 53.500 euro, respectiv 76.500 euro, în urcare faţă de luna precedentă, când un apartament de două camere se vindea cu 52.850 euro, iar unul de trei camere cu 75.000 euro. Preţurile sunt totuşi în scădere faţă de cele din octombrie 2013, atunci când un apartament de două camere ajungea la 56.268 euro, iar unul de trei camere la 79.000 euro.

Conform statisticilor, cele mai mari preţuri medii plătite de cumpărători s-au înregistrat în sectorul 1 - 72.100 euro pentru un apartament cu două camere, în vreme ce în sectorul 6, preţul nu a sărit de 46.000 euro. Pe locul secund ca preţ mediu de vânzare se situează sectorul 3, acolo unde un apartament cu două camere a fost cumpărat cu 60.161 euro.

Localizare locuinţei este un criteriu important pentru cumpărători, preţul mediu plătit la cumpărarea unui apartament cu 2 camere în sectorul 1 fiind aproape la fel de mare ca al unuia cu 3 camere în sectoarele 4 (74.300 de euro) sau 5 (73.800 de euro).

În ceea ce priveşte compartimentarea, preţurile pentru locuinţele decomandate cresc proporţional cu numărul de camere. Astfel, diferenţa de preţ la vânzarea unui apartament cu 2 camere este de aproximativ 4.500 euro în favoarea celui decomandat, în timp ce pentru un apartament cu 4 camere, diferenţa ajunge la 22.000 de euro. Acelaşi fenomen a avut loc şi la capitolul confort, acolo unde cei care au optat pentru Confort Lux au plătit sume de bani considerabil mai mari ,cu cât s-au orientat mai mult către apartamente cu un număr crescut de camere.

Până la sfârsitul lui 2014 - începutul lui 2015 putem anticipa o scădere a numărului de tranzacţii imobiliare, lucru obişnuit pentru lunile de iarna, iar acest lucru este posibil să conducă la o revenire a preţurilor pe un trend descendent, chiar dacă băncile se vor întrece în acordarea de credite ipotecare pentru populaţie.

×