x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șocul scumpirilor a ajuns și la case mari. Castelul Peleș a primit factura la gaze. Cât costă să încalzești 162 de camere

Șocul scumpirilor a ajuns și la case mari. Castelul Peleș a primit factura la gaze. Cât costă să încalzești 162 de camere

de Mihaela Bîrzilă    |    14 Ian 2022   •   07:25
Șocul scumpirilor a ajuns și la case mari. Castelul Peleș a primit factura la gaze. Cât costă să încalzești 162 de camere
Sursa foto: Pixabay.com

Șocul uriaș al facturilor a ajuns și la case mai mari. Muzeul Național Peleș a primit o factură de 86.463 de lei pentru gazele consumate în luna decembrie, cu o majorare de tarif de aproape 80% față de prețul perceput până acum de furnizor. 

Și asta în condițiile în care consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, luna decembrie nefiind una cu temperaturi extreme. Conducerea Muzeului se așteaptă ca factura pe ianuarie să fie adevărata lovitură, având în vedere că abia acum vine gerul.

Este posibil ca veniturile încasate din vizitarea Muzeului în luna decembrie să acopere la limită plata ultimei facturi la încălzire, în condițiile în care numărul vizitatorilor s-a redus drastic din cauza pandemiei. 

Și totuși factura din decembrie nu a fost cea mai mare factură la gaze plătită de Muzeul Național Peleș. Cea mai mare sumă a venit în iarna lui 2013, o factură de 110.000 de lei. Într-o iarnă mai blândă, cum a fost cea din 2019, când temperaturile nu au coborât la minus 24 de grade, facturile au fost de 48.000 de lei la gaze și 18.000 de lei la curent electric.

Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883. Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă  în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

Frigul dăunează operelor de artă

„Pentru binele obiectelor de patrimoniu, temperatura trebuie menținută constant între 18 și 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depășească 60%. Variațiile mari de temperatură și umezeală pot afecta operele de artă, așa că specialiștii fac eforturi să mențină constante valorile pentru fiecare spațiu. Având în vedere că cele 162 de camere sunt dispuse pe cele 4 puncte cardinale, avem niște fluctuații de climat, dar colegii fochiști se străduiesc să mențină microclimatul cel mai potrivit, cu echipamentele moderne și cu cele clasice, din construcție. Pe timp de vară, centrala de la Peleș funcționează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul tempetratură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului. Centrala se pornește o oră sau o jumătate de oră pe zi”,  explică ing. Valentin Răileanu, șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleș, care lucrează aici de 20 de ani.

Castelul Peleș este proprietatea Casei Regale a României, dar utilitățile sunt plătite de Muzeul Național Peleș, care achită și o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale. Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au făcut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii.

 

Taxa de vizitare la Peleş este 80 de lei pentru un tur complet, parter plus etaj, pensionarii plătesc jumătate din preț, iar elevii și studenții, 25%. Pentru expoziția de bază, tariful este 40 de lei pentru un adult.

 

Muzeele și bibliotecile nu au fost incluse în legea privind compensarea facturilor în contextul actual al crizei energetice.

×