x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutoare de încălzire pentru consumatorii vulnerabili

Ajutoare de încălzire pentru consumatorii vulnerabili

de Elena Stan    |    28 Aug 2013   •   23:04
Ajutoare de încălzire pentru consumatorii vulnerabili
Statul va aloca peste 125 de milioane de euro sezonul rece 2013- 2014

Familiile cu venituri cuprinse între 155 lei/persoană şi 615 lei/persoană vor primi ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică, ce vor varia între 48 de lei şi 240 de lei, potrivit unei ordonanţe adoptate în ultima şedinţă de Guvern. ''Se introduc ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică; ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru venituri de până la 615 lei/persoană'', precizează Biroul de presă al Guvernului. Potrivit Ministerului Muncii,Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice de această măsură vor beneficia aproximativ 24.000 de familii şi persoane singure, care nu au altă posibilitate de încălzire a locuinţei. "Aceste sume acoperă între 20 la sută şi 100 la sută dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa opt lei", se arată în nota de fundamentare.

Ordonanţa urmăreşte realizarea unei protecţii sociale focalizate pentru cele mai defavorizate segmente ale populaţiei în perioada sezonului rece 2013 - 2014 ca urmare a creşterii de preţuri la gaze naturale şi energie electrică, informează Guvernul. Potrivit ordonanţei, care modifică şi completează OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, se va menţine sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat. Totodată, conform ordonanţei, se ajustează cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale şi se asigură acoperirea creşterii de 6% a preţului la gazele naturale. Pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va varia între 20 şi 262 de lei, în funcţie de venituri, limitele acestora fiind de la până la 155 lei/membru de familie şi până la 615 lei/membru familie.

De asemenea, se introduce procedura solicitării de informaţii de către primar de la instituţiile/autorităţile competente, pe bază de protocol sau, după caz, de la solicitantul ajutorului de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei. Totodată, va fi introdusă ancheta socială ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative. În baza ordonanţei, pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, se propune plata acestora la începutul sezonului rece.
 
Banii vor fi alocaţi  de la bugetul de stat

Din calculele făcute se estimează că, pentru perioada 2013-2014, va fi necesară suma de 556,8 milioane de lei (peste 125 milioane deeuro), respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie - decembrie 2013 şi 386,5 milioane de lei pentru 2014. Din suma necesară pentru acest an, 20 milioane de lei sunt pentru energie termică, 28,1 milioane pentru gaze naturale, 4,3 milioane de lei pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne. Din suma estimată pentru anul viitor, 100 de milioane sunt necesari pentru ajutoarele pentru încălzirea termică, 140,5 milioane de lei pentru gaze naturale, 21,7 milioane pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne.

×