x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brânza topită de atâta sare şi E-uri

Brânza topită de atâta sare şi E-uri

de Monica Cosac    |    22 Aug 2017   •   16:12

Deşi se numără printre alimentele preferate ale românilor, brânza topită reprezintă o adevărată otravă pentru organismul nostru. Un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor „InfoCons” a relavat că în podusele de tip brânză topită de pe piaţa autohtonă se găsesc veritabile cocktailuri de E-uri. Mai mult, specialiştii au găsit peste 50% din doza zilnică de sare recomandată unui adult în 100 g de brânză topită.

InfoCons a ajuns la aceste rezultate după ce a analizat 14 tipuri de brânză topită de pe piaţă, pentru a determina numărul de E-uri din acele alimente.

Produsele cu cel mai mare număr de aditivi alimentari sunt: Aro brânză topită cu smântână (9 E-uri), President brânză topită delicioasă (8 E-uri), Hochland brânză topită cu smântână, Delaco Apetito Brânză topită cu smântână, Gordon Branză topită cu verdeaţă şi Auchan branză topită cu smântână - toate cu un conţinut de 5 E-uri.

La polul opus, La Vache Qui Rit brânză topită tartinabilă este singurul produs de acest tip fără E-uri, potrivit InfoCons. Printre produsele cu număr mic de aditivi au mai fost identificate: La Vache quirit Brânză topită tartinabilă (zero E-uri), acesta fiind urmat de: Romfulda branză topită cu smântână (31%), Therezia brânză topită cu smântână şi Mirdatod brânză topită cu şuncă de Ibăneşti, toate cele trei produse enumerate având câte doi aditivi alimentari în compoziţie.

Deşi sarea pare un aditiv alimentar inofensiv, în cantităţi mari este foarte dăunătoare organismului, declanşând o mulţime de afecţiuni.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, studiul InfoCons a relevat că cel puţin patru tipuri de brânză topită, dintre cele analizate, conţin peste 50% din cantitatea zilnică recomandată în doar 100g de produs.

 

Mai mult, excesul de sare poate duce la insuficiență cardiacă, afecțiuni ale rinichilor, osteoporoză sau accident vascular cerebral.

52% din cantitatea zilnică recomandată, găsită în 100g din brânza topită cu cel mai mare conținut de sare

×