x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiriile au scăzut la jumătate faţă de 2008

Chiriile au scăzut la jumătate faţă de 2008

de Daniela Ivan    |    03 Mar 2014   •   22:20
Chiriile au scăzut la jumătate faţă de 2008
Sursa foto: Thinkstock

Oamenii caută locuinţe aproape de mijloacele de transport şi de centrele comerciale, dotate şi utilate modern
În ultimii şase ani, chiriile solicitate de proprietarii din Capitală s-au diminuat cu până la 50%, în condiţiile în care se mai închiriază cu succes doar locuinţele mobilate modern şi complet utilate. În topul scăderilor se situează cartierele  bucureştene Rahova, Pantelimon sau Berceni, dar reduceri importante au avut loc şi în zone mai bine cotate, cum ar fi Tineretului-Timpuri Noi, Titan sau Vitan, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.
În Rahova, chiria penturu un apartament la două camere s-a redus cu circa 51%, situându-se în prezent la o medie de 234 de euro pe lună (faţă de 476 de euro pe lună în martie 2008). Pe segmentul unităţilor locative tricamerale, declinul a fost de 48%, de la 658 de euro până la 343 de euro pe lună.
În Pantelimon, chiriile locuinţelor cu două camere s-au ieftinit cu circa 43%, de la 541 de euro la 309 euro pe lună. Suma medie solicitată pentru trei camere s-a redus cu aproximativ 46%, de la 605 euro până la 329 de euro pe lună.
În cartierul Berceni, chiria medie cerută de proprietarii apartamentelor vechi cu două camere s-a diminuat cu 37%, de la 460 de euro pe lună la 290 de euro pe lună. La trei camere a fost consemnat un declin de circa 46%, de la 660 de euro pe lună la 356 de euro pe lună.
În cartierul Drumul Taberei, chiria medie cerută pentru unităţile locative cu două camere se ridică în prezent la 280 de euro pe lună, cu aproximativ 35% mai puţin decât valoarea de 429 de euro pe lună consemnată în urmă cu aproape şase ani. Suma solicitată pentru locuinţele cu trei camere a scăzut cu circa 32%, de la 480 de euro la 328 de euro pe lună.
În Militari, pretenţiile proprietarilor de apartamente cu două camere s-au redus cu 31%, de la 448 de euro la 309 euro pe lună; un recul asemănător, de aproape 32%, a fost consemnat şi în cazul locuinţelor cu trei camere, de la 513 euro la 351 de euro pe lună.
În Dristor-Vitan Vechi, chiriile locuinţelor cu două camere s-au depreciat cu 41% de la declanşarea crizei încoace, de la 585 de euro până la 345 de euro pe lună. Segmentul apartamentelor tricamerale a consemnat un recul de circa 46%, de la 726 de euro până la 391 de euro pe lună.

Locuinţe bine situate şi dotate

Cele mai căutate sunt locuinţele situate în apropiere de mijloacele de transport în comun, dar şi în proximitatea hipermarketurilor, grădiniţelor sau de centrul oraşului. Decisiv în procesul de închiriere a unei locuinţe este raportul calitate-preţ, corelat, bineînţeles, şi cu localizarea acesteia, a declarat Claudiu Haţegan, broker imobiliar. “Factorul preţ este important, dar nu suficient pentru găsirea unui chiriaş. Asta pentru că o proprietate poate avea un preţ atractiv, dar, dacă nu se află într-o stare bună, nu-şi va găsi client”, susţine el. Acesta a adăugat că pretenţia ca o locuinţă să fie complet mobilată şi utilată, să aibă aragaz, frigider sau maşină de spălat este un lucru perfect normal, nu un moft. “Clienţii se aşteaptă ca mobilierul să fie modern şi, dacă nu nou, măcar bine întreţinut. O evoluţie cât se poate de firească pentru o pătură socială tot mai obişnuită să locuiască în chirie, după modelul ţărilor vestice”, a mai adăugat Haţegan.


×
Subiecte în articol: chirii locuinte