x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ce abilități în CV caută managerii de recrutare din România

Ce abilități în CV caută managerii de recrutare din România

17 Iul 2024   •   13:18
Ce abilități în CV caută managerii de recrutare din România

Piața muncii din România este într-o continuă schimbare în ultimii ani, iar accentul se pune pe digitalizare și progresele tehnologice rapide. O altă zonă ce a cunoscut o puternică dezvoltare este cea a industriilor sustenabile, care se aliniază politicii verzi europene.

Candidații la locurile de muncă de pe piața românească trebuie să aibă calități și competențe căutate de angajatorii din aceste industrii inovatoare. Aceste abilități complexe trebuie să se reflecte și în CV și să demonstreze că un candidat se poate adapta noilor tehnologii și poate continua să se dezvolte în cadrul companiei după angajare.

 

Competențele cheie necesare în funcție de domeniul de activitate

Sectoarele care au cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani în România sunt cele de IT, dezvoltarea de sisteme de inteligență artificială, securitate cibernetică, energie verde și e-commerce.

 

Iată câteva exemple de industrii în tendințe și ce abilități în CV trebuie să aibă un candidat pentru a fi competitiv:

 

  1. Dezvoltare software și tehnologii de inteligență artificială (AI) - zona de IT și inteligență artificială au cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani. Domeniile din sectorul tehnologic sunt la mare căutare pe piața muncii din România, iar candidații au nevoie de cunoștințe tehnice solide, dar și experiență practică în aplicarea lor. Câteva exemple de competențe necesare pentru a te putea angaja în aceste domenii: limbajele de programare (Python, C++), DevOps (gestionarea infrastructurii de sistem și de integrare și livrare continuă), dar și cunoștințele de Machine Learning (dezvoltarea modelelor și algoritmilor AI).

 

  1. Finanțe (Fintech) - domeniul de tehnologie financiară pune accentul pe soluții digitale pentru automatizarea și facilitarea proceselor financiare. Plățile digitale, portofelele electronice și împrumuturile online rapide fac parte din această industrie, care a devenit indispensabilă pe piața din România. Candidații ce vor să lucreze în dezvoltarea acestor tehnologii trebuie să aibă abilități de a utiliza AI pentru automatizarea proceselor financiare, înțelegerea tehnologiilor blockchain și a pieței de criptomonede. O altă calitate importantă este cunoașterea reglementărilor financiare din domeniu și capacitatea de a asigura conformitatea.

 

  1. Securitate cibernetică - cybersecurity se referă la tehnicile de protejare a datelor, sistemelor informatice și rețelelor împotriva atacurilor cibernetice. Aceste tehnologii sunt foarte importante, deoarece desfășurăm tot mai multe activități în mediul online și avem nevoie de confidențialitate. Pentru a lucra în domeniu, candidații au nevoie de competențe tehnice solide, pentru a înțelege administrarea rețelelor, metodele de criptare și analiza vulnerabilităților de sistem. Alte abilități necesare sunt cunoștințele de reglementări și standarde specifice domeniului, dar și certificări recunoscute în industrie.

 

  1. Energie verde - domeniul sustenabilității este unul relativ nou în România, dar care a cunoscut o evoluție impresionantă în ultimii ani. Acesta se coordonează cu politica verde europeană, al cărei scop este atingerea neutralității climatice până în 2050. Tehnologiile conexe sunt producerea energiei într-un mod durabil, cum ar fi folosirea energiei solare sau eoliene, dar și utilizarea deșeurilor organice și biomasei. Competențele necesare pentru a lucra în aceste industrii sunt: competențe tehnice (inginerie și design pentru proiectarea și instalarea sistemelor de energie verde), analiza datelor pentru a evalua impactul asupra mediului, managementul de proiect (planificare, bugetare și finanțare pentru proiectele de energie verde).

 

  1. Sănătate sau telemedicină - deși este un domeniu clasic la prima vedere, și industria sănătății a evoluat spre inovație. Astfel, domeniul se îndreaptă tot mai mult spre telemedicină și spre capacitatea de a oferi pacienților servicii de calitate în mediul online. Fie că vorbim de consulturi de telemedicină sau de primirea analizelor online, dezvoltarea și gestionarea unor platforme prin tehnologii avansate fac parte din mediul actual în sănătate. Așadar sunt necesare cunoștințe tehnice solide, abilități de comunicare și de gestionare a datelor, dar și capacitatea de a proteja datele sensibile ale pacienților.

 

  1. E-commerce - comerțul electronic se referă la cumpărarea și vânzare de servicii și produse online, prin intermediul unor platforme. Cei care lucrează în domeniu au activități legate de platforme de vânzare online, logistică, management și marketing digital. Candidații trebuie să aibă competențe digitale solide (marketing, campanii de reclame, colectarea datelor), cunoștințe tehnice (dezvoltarea de platforme și aplicații, optimizare conținutului pentru motoarele de căutare, analiza datelor), gestionarea stocurilor, a comenzilor și a serviciilor de clienți.

Cum integrezi calitățile necesare industriilor actuale într-un CV

Pentru a ține pasul cu noile tehnologii și industrii de pe piața muncii din România, candidații la locuri de muncă trebuie să știe să creeze CV-uri impecabile. Acestea trebuie să integreze competențele necesare pentru a lucra în aceste domenii și să pună în valoare capacitatea candidaților de a ține pasul cu noile tehnologii.

 

Câteva sfaturi legat de cum trebuie integrate în CV abilitățile căutate de managerii de recrutate:

 

  1. Folosirea cuvinte cheie relevante - fiecare industrie are anumite cuvinte cheie care desemnează tehnici sau competențe pe care le caută angajatorii. Genul acesta de termeni se pot identifica în anunțul jobului la care se aplică, unde recrutorii spun exact ce calități trebuie să aibă candidatul ideal. Folosirea acelorași cuvinte cheie în CV transmite angajatorilor că există o compatibilitate bună între candidat și acest post.

 

  1. Adaptarea CV-ul la cerințele specifice ale jobului dorit - un Curriculum vitae prea general sau vag nu va atrage atenția managerilor de recrutare pentru un post cu cerințe foarte specifice. Așadar candidații trebuie să-și adapteze documentul la fiecare job în parte și să scoată în evidență abilitățile care se potrivesc cel mai bine cu acele cerințe.

 

  1. Evidențierea realizărilor concrete și a celor mai bune calități - un CV trebuie să pună accentul pe atuurile esențiale ale candidaților pentru a crea o impresie puternică angajatorilor. Realizările concrete și proiectele de succes sunt cele care creează cel mai mare impact, deoarece arată implicarea și capacitatea candidatului de a face performanță la locul de muncă.

 

Pașii esențiali pentru succes în noile industrii din România

În funcție de industria de interes, candidații la un loc de muncă trebuie să aibă niște competențe foarte specifice și de multe ori cunoștințe tehnice solide. Însă la fel de importante sunt capacitatea acestora de a se adapta rapid culturii organizaționale a unei companii și dorința de învățare continuă, mai ales pentru industriile inovatoare din zilele noastre.

×