x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De anul viitor, sumele din depozitele negarantate vor putea fi confiscate

De anul viitor, sumele din depozitele negarantate vor putea fi confiscate

de Adrian Stoica    |    06 Iul 2015   •   00:09
De anul viitor, sumele din depozitele negarantate vor putea fi confiscate

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede posibilitatea confiscării banilor din depozitele negarantate pentru salvarea băncilor cu probleme. Astfel, orice bancă aflată în prag de faliment poate confisca depozitele mai mari de 100.000 de euro.

În termeni financiari această operaţiune se numeşte bailin, dar în termeni populari se poate numi chiar furt.

Hotărârea de Guvern trans pune în legislaţia internă o di rectivă a Comisiei Eu ropene privind re dre sarea instituţiilor bancare pe care ţara noastră trebuia să o aplice încă din 2014. Pentru că a tot amânat acest lucru, CE a demarat deja procedura de infringement împotriva României.

Măsura a fost aplicată cu „succes” în urmă cu doi ani în Cipru, când multe persoane fizice şi juridice sau trezit peste noapte cu conturile devalizate prin această măsură. Comisia Europeană a vrut să nu mai fie utilizate fonduri publice pentru salvarea băncilor cu probleme, obligând însă deponenţii să fie solidari cu banca unde îşi ţin economiile, adică săşi cedeze economiile.

Actul normativ ur mează să primească în această toamnă votul Parlamentului, după care bancherii vor avea liber la confiscarea banilor dacă băncile vor ajunge să aibă probleme.

×