x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce ocolesc românii alimentele ECO

De ce ocolesc românii alimentele ECO

de Andreea Stroe    |    18 Mai 2015   •   17:32
De ce ocolesc românii alimentele ECO
Sursa foto: unknown

Pentru unii, alăturarea poate părea bizară. Cum, natural nu este bio? Nu chiar! Să lămurim problema, întrucât pe piață domnește confuzia, iar departamentele de marketing ale fabricilor de procesare profită din plin.

Ştiu că produsele bio sunt ceva mai scumpe, ba chiar în unele cazuri foarte costisitoare, și atunci ne punem o întrebare firească: se justifică prețul mare prin calitatea ridicată a respectivului produs? Dacă inscripția BIO de pe ambalaj vine în urma certificărilor de la instituțiile acreditate, atunci să nu aveți niciun dubiu. Semnul frunzuliței sau al spicului de grâu alături de înscrisul BIO trebuie să fie garanția unui astfel de produs controlat. Să luăm, de exemplu, puii BIO. Ce ar însemna asta? În exploatația eco, păsările sunt crescute liber și hrănite doar cu mâncare organică. Nu se folosesc antibiotice, ci remedii naturiste. La plante, roșii, ardei, castraveți de exemplu, îngrășămintele chimice, tra-tamentele hormonale sunt excluse din start. Se folosesc cele naturale și se mi-zează și pe simbioza cu alte plante sau insecte care creează un biosistem benefic exploatației. Iată un exemplu pe care l-am văzut aplicat în mai multe solarii unde roșiile erau crescute bio. Polenizarea era făcută cu ajutorul bondarilor aduși special în solariu într-un fel de stup din carton. În culturi cum ar fi cele de tomate, ardei și afine, polenizarea cu bondari duce la creșterea producției și la fructe mai mari și mai calitative. În plus, să nu uităm de calitatea solului. În cazul bio, solul este testat în laborator și, dacă nu corespunde, se intră în perioada de conversie bio, ceea ce înseamnă că produsul nu poate purta pe etichetă încă ECO. Agricultura bio impune principiul rotirii culturilor, astfel încât terenul să nu fie sărăcit în nutrienți, fiind productiv fără să fie nevoie de îngrășăminte chimice.

Citește și
Este ULUITOR ce se întâmplă în corpul tău DACĂ MĂNÂNCI ZILNIC VARZĂ MURATĂ

Produsele naturale, la voia întâmplării
Dar natural? Cam ce ar mai fi și asta? În România nu există nicio reglementare pentru produse naturale. Fermierii care produc „natural„ folosesc de multe ori sub-stanțe chimice (fertilizanți, ierbicide, insecticide). Un pui hrănit cu furaje concentrate crește ca Făt-Frumos și ajunge în două luni cât alții hrăniți fără chimicale în şase luni! Sunt însă și producători mici de păsări de țară care nu-și permit fiscalizarea odată cu acreditarea bio. Chiar și așa, hrănesc păsările cu grâu, porumb și mazăre în loc de soia. Asta pentru că pe piața româ¬nească soia este modificată genetic.

Statistica nu ne ajută
- Doar 2% din agricultura noastră este dedicată culturilor eco. Nu degeaba nemții produc bio în Tulcea și exportă produs finit la ei acasă, pentru că acolo cererea a depășit cu mult oferta.
- Doar 5% din ingredientele ecologice se procesează la noi. În general, exportăm la greu materie primă și importăm produs finit. Se întâmplă la cereale, ulei, zahăr, miere.
- Vânzările totale de produse BIO în România ajung la aproxi¬mativ 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă sub 1% din piața de retail și foarte puțin față de 5-6%, cât este media europeană, conform datelor reprezentan¬ților din această industrie.
- Potrivit Monitorului Organic European, pentru următorii cinci ani, piața BIO din România are cel mai mare potențial de creștere din industria organică europeană. Avem șansa să pătrundem pe o piață evaluată anual la 7,5 miliarde de euro.
 

×