Românii se confruntă cu o nouă realitate: inflaţie zero şi chiar negativă. După ce au fost exasperaţi 25 de ani de creşterea preţurilor, uneori chiar şi cu 300-400%, oamenii află acum că nici o inflaţie prea mică, pentru o perioadă lungă, nu este prea bună. Deflaţia este noua sperietoare în Europa şi, mai nou, şi-n România.
Banca Naţională a anunţat miercuri că vom avea inflaţie „în jur de zero” la finalul acestui an şi că putem să ne aşteptăm chiar şi la inflaţie negativă, dacă vom avea un an agricol bun. Anunţul a fost însoţit de un altul, 3 miliarde de lei vor intra în conturile băncilor, de unde vor ajunge în economie. Aceşti bani vor produce inflaţie pentru a compensa reducerea preţurilor generată de scăderea TVA la alimente. Chiar şi cu această injecţie de lei în economie, inflaţia va fi pe zero.
Măsura BNR a surprins pe toată lumea pentru că manualele de economie scriu că atunci când inflaţia scade ca urmare a unor poltici fiscale trebuie să aştepţi să se consume efectul acestora.
Desigur, Isărescu ştie foarte bine ce scrie la carte, dar se teme, probabil, de aşteptările de scădere a inflaţiei, care s-ar putea crea pe termen mai lung, alimentate de anunţatele scăderi de TVA la toate produsele, spre finalul acestui an. Desigur, Isărescu ştie foarte bine
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că în România riscul de a avea deflaţie este foarte mic pentru că redu¬cerea TVA la alimente este o măsură conjuncturală care-şi va consuma efectul în iunie anul viitor. „Avem o inflaţie de bază care este în jur de 2-2,2%, ceea ce va face ca din iulie 2016 inflaţia să revină în jurul a 2% pe an”, a declarat Dumitru. Acesta a explicat că pericolul ar putea să apară dacă aceste reduceri de TVA ar alimenta aşteptarea de reducere generalizată de preţ.
Politica BNR este în linie cu cea a Băncii Central Europene, care injectează bani în economia eurozonei pentru a trage preţu¬rile în jos, doar condiţiile sunt diferite. „Nu am temerile pe care le au unii economişti privind deflaţia, pentru că manifestările economice din România sunt diferite de cele europene”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Vom avea mai mulţi bani. Consumul este așteptat să crească
Reprezentanţii mediului de afaceri şi analiştii economici cred că în acest an ne vor rămâne mai mulţi bani în buzunare din redu¬cerile de preţ la alimente, care, însă, vor intra tot în consum. „Cred că puterea de cumpărare va fi mai mare, românii vor rămâne cu mai mulţi bani din reducerea preţurilor la TVA, pe care-i vor folosi să cumpere alte produse. Să nu uităm că redu-cerea TVA cu 15% se traduce într-o scădere a prețutilor alimentelor cu 12%”, a declarat Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei lanţurilor comerciale. Ionuţ Dumitru spune că în ultimul an consumul a crescut cu 4,5% iar 2015 va aduce o creştere de 5%.
”Cu un consum care creşte cu 5% în acest an şi cu o economie care se extinde cu 3% , nu putem vorbi de deflaţie, mai degrabă există riscul de inflaţie”. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal