x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din lac în puţ. Formularul 600 ar putea fi înlocuit cu Declaraţia 200

Din lac în puţ. Formularul 600 ar putea fi înlocuit cu Declaraţia 200

de Daniela Ivan    |    30 Ian 2018   •   19:01
Din lac în puţ. Formularul 600 ar putea fi înlocuit cu Declaraţia 200
Sursa foto: Karina Knapek

Formularul 600, care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale pentru liber-profesionişti, ar putea fi unificat cu Declaraţia 200, potrivit noului ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici. "În prima şedinţă de Guvern vom avea acea ordonanţă de urgenţă care va prelungi termenul de depunere (a Declaraţiei 600 - n.r.), timp în care n-ar mai trebui să fie depuse aceste formulare, iar analiza la MFP se va produce repede. O variantă este aceea de a unifica cele două declaraţii, 200 şi 600", a spus Teodorovici.

Soluţia propusă de noul ministru nu rezolvă nici fondul problemei, nici cozile de la Fisc sau de la oficiile poştale. Declarația 200 se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, cedarea folosinței bunurilor cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole, transferul titlurilor de valoare şi se referă numai la impozitul pe venit. Acum acest formular va trebui modificat astfel încât să cuprindă şi datele referitoare la contribuţiile sociale, cele din Formularul 600, ceea ce va face ca acesta să trebuiască să fie depus foarte repede pentru ca liber-profesioniştii să continue să fie asiguraţi la sănătate şi pensii. O soluţie mult mai simplă ar fi stopajul la sursă. 

 

Eugen Teodorovici, noului ministru al Finanţelor, nu a explicat cum va fi redusă birocraţia prin comasarea celor două formulare

×