x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Direcţiile agricole, transformate în SRL-uri

Direcţiile agricole, transformate în SRL-uri

de Daniela Ivan    |    29 Noi 2016   •   20:00
Direcţiile agricole, transformate în SRL-uri
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Statul nu poate acorda consultanţă şi aproba finanţări în acelaşi timp pentru instituţii publice, operatori economici şi persoane fizice. Este motivul pentru care Hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Agriculturii, prin care Direcţiile Agricole sunt transformate în furnizor de servicii de consultanţă contra-cost şi agenţii de plăţi, trebuie modificată urgent, consideră reprezentanţii Agrostar.

Reprezentanţii Agrostar susţin că nu este posibil ca atribuţii ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), cum ar fi plăţile, să fie date Direcţiilor Agricole, aşa cum prevede HG 860/2016, care stipulează şi că Direcţiile Agricole “înregistrează, aprobă şi efectuează plăţile reprezentând sprijin finnaciar”. Şi asta pentru că Direcţiile Agricole dau şi consultanţă contra-cost.

Agrostar susţine că Hotărârea de Guvern contravine legii din mai multe puncte de vedere. “Odată cu intrarea în UE și deschiderea PNDR 2007-2013,  Ministerul Agriculturii a fost nevoit să desființeze Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA), pentru că era o situație de incompatibilitate, statul neputând să acorde consultanță și să aprobe finanțările în același timp”.

Deci instituţiile publice nu au cum să apeleze la serviciile direcţiilor agricole deoarece statul nu poate să acorde consultanță și să aprobe finanțările în același timp. Cerem modificarea acestei HG pentru revenirea în limitele legalităţii", susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu, consideră că este necesară înființarea Camerelor Agricole, care să funcționeze după aceleași principii ca în alte state europene

×