x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa presează Portugalia să ceară împrumut, pentru a salva Spania

Europa presează Portugalia să ceară împrumut, pentru a salva Spania

26 Noi 2010   •   16:22

Portughezii spun că nu se întâmplă aşa ceva. “Lisabona neagă că ar fi presată de BCE şi de state europene pentru a cere ajutor”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului Jose Socrates. El califică informaţiile publicate azi ca “absolut false”.

 FT Deutschland susţine, fără a indica sursa informaţiilor, că majoritatea ţărilor din zona euro şi BCE fac presiuni asupra Portugaliei să ceară asistenţă externă, asemenea Irlandei şi Greciei, pentru a salva Spania, a cincea mare economie din Uniunea Europeană, de la o soartă asemănătoare.

 Investitorii sunt convinşi că Portugalia va fi următorul stat, după Irlanda, care va apela la ajutorul Uniunii şi Fondului Mondial Internaţional. Randamentul obligaţiunilor portugheze scadente la zece ani a continuat să urce joi la niveluri-record, reflectând îngrijorările pieţelor.

Parlamentul portughez va adopta vineri bugetul de austeritate pentru anul viitor, care ar trebui să permită statului reducerea deficitului public de la 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la 4,6% din PIB până la sfârşitul anului viitor.

 Epopeea Irlandei a început în mod asemănător, oficialii de la Dublin negând vehement timp de o săptămână că negociază un ajutor extern cu reprezentanţii Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru ca în final să solicite 85 de miliarde de euro. Cu 50 de miliarde de euro din această sumă, Dublinul îşi va acoperi gaura bugetară, unde a ajuns la un deficit de 32% din produsul intern brut, ca urmare a injectării a 50 de miliarde de euro în băncile locale. Alte 35 de miliarde de euro sunt destinate capitalizării băncilor.

 Dacă problemele Portugaliei sunt rezolvabile, un colaps al Spaniei ar fi devastator. Aceasta este a cincea economie a zonei euro, are un PIB de peste 1 trilion de euro şI o datorie publică de 53% din PIB, ceea ce este imens pentru o eventuală salvare. Axel Weber, şeful băncii centrale a Germaniei (Bundesbank) şI membru în cnosiliul BCE spunea ieri că fondul de salvare al zonei euro, de 750 de miliarde de euro, ar putea fi alimentat din nou dacă va fi nevoie. Investitorii se tem că banii nu vor fi de ajuns, după ce Grecia a tras 110 miliarde de euro, Irlanda a cerut 85 de miliarde şi se aşteaptă ca Portugalia să ia o sumă asemănătoare. Ceea ce ar însemna că ar exista prea puţini bani, respectiv 470 miliarde de euro, pentru Spania.

×