x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: România ar putea pierde bunăvoinţa investitorilor

FMI: România ar putea pierde bunăvoinţa investitorilor

de Daniela Ivan    |    12 Mai 2016   •   19:25

Populismul în an electoral, relaxarea fiscală, majorarea salariului minim, aplicarea Legii dării în plată, mimarea reformelor în economie, neputinţa de a atrage fonduri europene sunt principalele probleme pentru care România ar putea reintra pe lista neagră a ţărilor cu probleme. Avertismentul vine de la FMI. Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru România, a prezentat concluziile raportului anual referitor la România, într-o teleconferinţă la Washington.

România riscă să pună în pericol bunăvoinţa de care se bucură în prezent din partea investitorilor, a declarat Reza Baqir, care a făcut referire la actualele condiţii bune de finanţare la care se împrumtă statul român, în ciuda refor-melor care bat pasul pe loc şi a relaxării fiscale care va ridica deficitul bugetar peste 3% anul viitor, prag maxim acceptat în UE. Baqir a cerut autorităţilor române să amâne măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017, pentru reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB în acest an şi la 2% în 2017. „Având în vedere rela-xarea fiscală semnificativă adop-tată în ultimul an, este crucial ca politica fiscală să fie ancorată pe o traiectorie credibilă de reducere a datoriei pe termen lung. Anularea reducerilor de taxe preconizate sau amânarea lor până la identificarea măsu-rilor compensatorii vor ajuta la îndeplinirea acestor obiective”, susţine FMI. De asemenea, comitetul director al instituţiei vrea întărirea guvernanţei la companiile de stat şi îmbu-nătăţirea utilizării fondurilor europene. De aceea, recomandă adoptarea rapidă şi implemen-tarea fermă a legislaţiei privind îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste a întreprinderilor de stat. De asemenea, se doreşte accelerarea programului de privatizare. Toate întreprinderile de stat trebuie puse pe o bază solidă, inclusiv prin măsuri de restructurare sau de lichidare, în funcţie de situaţie.

Totodată, oficialul de la Washington solicită auto-rităţilor române transparenţă în finanţele publice şi prio-ritizarea marilor proiecte de investiţii. Fondul Monetar Inter-naţional a publicat miercuri raportul macroeconomic pentru România şi previziunile pentru 2017, conform artico-lului IV din Statutul Fondului care prevede un examen anual al situaţiei macroeconomice în ţările membre. Potrivit aces-tuia, dacă 2016 din punct de vedere macroeconomic arată bine, în 2017 urmează o înceti-nire a creşterii economice care se va reflecta în toţi ceilalţi indicatori economici.

FMI recomandă BNR să înăsprescă politica monetară, respectiv să menţină actualul nivel al dobânzii de politică monetară, de 1,75% pe an, şi să înceapă să reducă diferenţa dintre dobânda-cheie şi dobânzile din piaţă.

×