x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri Europene 2015-2020. Noile linii de finanţare. Oportunităţi de dezvoltare

Fonduri Europene 2015-2020. Noile linii de finanţare. Oportunităţi de dezvoltare

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2015   •   01:16
Fonduri Europene 2015-2020. Noile linii de finanţare. Oportunităţi de dezvoltare

Peste 40 de miliarde de euro de la UE

România poate accesa până în 2020 peste 40 de miliarde de euro din fonduri europene. Banii vor veni pe programele operaţionale aprobate de Comisia Europeană care vor începe din această vară.

“Pentru 2014-2020 trebuie să primeze nevoia sustenabilităţii proiectelor, absorbţia fondurilor europene trebuie urmată de proiecte cu impact asupra economiei. (...) Avem 43 de miliarde de euro de absorbit? E nevoie de o colaborare strânsă între ministere, organismele intermediare, mediul public şi privat, pentru a nu repeta greşelile trecute,” a spus Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, la Forumul Fonduri Europene 2015-2020, organizat de Intact Media Group. În acest context, este importantă şi reforma instituţională, a spus Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. “Sunt două structuri la nivel naţional care trebuie reformate: Curtea de Conturi şi Ministerul de Finanţe”.

La Ministerul Dezvoltării Regionale, noul program are 11 axe şi include investiţii în centre de transfer tehnologic, finanţare pentru IMM-uri, dezvoltare urbană, infrastructură, precum şi Programul Naţional de Cadastru. Procedura de rambursare a fost deja înlocuită cu procedura de decontare, ceea ce a dus la o creştere a nivelului de absorbţie la 63%.

Fonduri mai mari sunt şi la Ministerul Muncii.  "Cel mai recent program operaţional pe care l-am lansat, "Capital uman", se adresează tuturor românilor. Programul este cu 24% mai mare decât Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, fondurile alocate ajungând la 5 miliarde de euro, din care 4,36 sunt cele nerambursabile”, a anunţat ministrul Rovana Plumb. În ceea ce priveşte domeniul IT&C, deşi ne mândrim cu capitalul uman recunoscut în toată lumea, încă mai sunt probleme de rezolvat. “Sunt indicatori care ne duc în coada listei. De exemplu, 50% din populaţia României nu este utilizatoare de internet. (...) Ca grad de absorbţie, acum suntem în media anunţată de Ministerul pentru Fonduri Europene de 55%”, a anunţat Sorin Mihai Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.


×