x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Cioloş, la raport. 180 de zile şi o întoarcere de 180 de grade

Guvernul Cioloş, la raport. 180 de zile şi o întoarcere de 180 de grade

de Adrian Stoica    |    18 Mai 2016   •   09:12
Guvernul Cioloş, la raport. 180 de zile şi o întoarcere de 180 de grade
Sursa foto: Adrian Manolache

Ieri s-au împlinit şase luni de la instalarea în funcţie a guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Trăgând linie şi făcând bilanţul, cu bune şi rele, dar mai mult cu rele, am putea spune că România a continuat să exerseze pedalatul în gol. Investiţi cu mare încredere populară, pentru patru dintre membrii cabinetului pălăria guvernării s-a dovedit rapid a fi prea mare, drept pentru care au trebuit să demisioneze.

Depre performanţele guvernului Ciolş nu ar fi prea multe de reţinut. Miniştrii săi au demonstrat că au aplomb în spaţiul public, mulţi dintre ei dând impresia că singura lor menire în ministerele pe care le conduc este de a posta pe facebook. Scandalurile nu au lipsit în acest timp, păstrând astfel tradiţia  împământenită de guvernele politice. Scandalurile din sănătate, unde ultima bombă detonată a fost cea a  dezinfectanţilor diluaţi, Legea salarizării bugetarilor care s-a transformat într-un joc de-a “uite legea, nu e legea”, apariţia unor noi acuzaţii de plagiat a lucrărilor de doctorat, cel vizat fiind ministrul de Interne Petre Tobă sau declaraţiile, să le spunem exaltate, ale ministrului Agriculturii, au erodat puternic credibilitatea guvernului tehnocrat.

Ceva transparenţă şi multă ineficienţă

Cea mai mare performanţă a guvernului este că a reuşit să transparentizeze  modul în care sunt cheltuiţi banii publici, prin publicare acestor cheltuieli pe site. Un lucru pe care toate guvernele l-au promis, dar l-au uitat imediat după ce au intrat în Palatul Victoria. La Ministerul Finanţelor vedem aceeaşi harababură, vârf de lance fiind în continuare celebra Declaraţie 088, iar creşterea încasărilor bugetare a fost strivită de creşterea cheltuielilor bugetare. Domeniul în care se vede cel mai bine ineficienţa guvernului este agricultura. S-au promis multe la investitură, dar nu s-a făcut nimic.

 

Proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total, iar înfiinţarea fondurilor mutuale în agricultură continuă să rămână un proiect mort.

 

145 mil. euro trebuiau alocaţi in 2016 pentru sistemul de irigaţii, dar guvernul a dat doar 30 de milioane de lei

Încă de la investirea sa ca prim-ministru,  Dacian Cioloş a recunoscut că a întocmit un proiect de guvernare în doar cîteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică

 

 

 

 

×