x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul dă bani pentru cercetare

Guvernul dă bani pentru cercetare

de Diana Scarlat    |    24 Ian 2013   •   10:03
Guvernul dă bani pentru cercetare

Executivul a aprobat ieri acordarea unor importante stimulente fiscale pentru activitatea de cercetare – dezvoltare, prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Potrivit documentului aprobat de Guvern, stimulentele fiscale se acordă separat pentru activităţile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfăşurat.

Printre măsurile aprobate ieri se numără şi acordarea de stimulente fiscale pentru activităţile de cercetare - dezvoltare efectuate atât pe teritoriul naţional, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European. “Mai exact, deducerea suplimentară a cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare creşte de la 20% la 50%. Acest lucru a fost posibil ca urmare a demersurilor făcute de către ministrul delegat pentru învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, demersuri pe care Ministerul Finanţelor Publice le-a tratat cu receptivitate”, explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Conform Ordonanţei, activităţile eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie să fie din categoriile activităţilor de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea industrială sau comercială desfăşurată de către contribuabili. “Cu alte cuvinte, această facilitate se răsfrânge asupra tuturor activităţilor de cercetare - dezvoltare care conduc la obţinerea de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabili, nu doar celor dezvoltate în folos propriu ca până acum”, mai explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei.



×
Subiecte în articol: guvern cercetare bani