x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul progresiv pe salarii, varianta ex-PSD

Impozitul progresiv pe salarii, varianta ex-PSD

de Dan Straut    |    18 Noi 2020   •   09:09
Impozitul progresiv pe salarii, varianta ex-PSD

Deputatul Sorin Bota - ecologist, fost PSD - a lansat o inițiativă legislativă potrivit căreia salariile ar fi impozitate în cote progresive, înlocuind plafonul unic de 10% (cu unele scutiri) din prezent. Parlamentarul admite că o astfel de măsură ar crea un deficit bugetar, dar numai în primul an, după care acest impact „se va estompa prin creșterea investițiilor”.

 

„La grupul PSD, propunerea mea nu a avut ecou, în schimb am vorbit cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care mi-a spus că se gândește la o soluție de acest gen”, a declarat Sorin Bota, pentru Jurnalul. Potrivit inițiativei sale, impozitarea ar porni de la 2,5% pe un salariu de peste 3.000 de lei și ar ajunge la 10% pe salariile de peste 8.500 de lei.

„În prezent, 87% din salariaţi au un venit brut sub 5.000 de lei (64,5% au sub 3.000 și 22,5% câștigă între 3.000 și 5.000 de lei), iar 2,5% din salariaţi au un venit de peste 9.000 de lei. Acest lucru demonstrează că, pentru creşterea venitului net la majoritatea salariaţilor, statul trebuie să găsească noi modele de taxare”, argumentează autorul proiectului.

Principala provocare a acestei variante apare la salariile aflate în zona plafoanelor. Dacă brutul crește cu doar câțiva lei peste un plafon, netul scade automat, taxarea prelevând mai mulți bani din câștig.

 

 

Salariații cu venituri mici și obligații reduse ar putea fi avantajați, fiscal, față de cei cu venituri - și responsabilități - mari

×