x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mini FNI? Cristian Sima, fost acţionar la Hotnews și fost director al Sibex, ar fi dispărut cu banii investitorilor

Mini FNI? Cristian Sima, fost acţionar la Hotnews și fost director al Sibex, ar fi dispărut cu banii investitorilor

10 Oct 2012   •   20:07
Mini FNI? Cristian Sima, fost acţionar la Hotnews și fost director al Sibex, ar fi dispărut cu banii investitorilor

Cristian Sima, revocat astăzi din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Surse din piaţa de capital, citate de Mediafax, au declarat că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

In piaţa de capital au apărut zvonuri potrivit cărora Sima ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor unei firme pe care o deţine şi prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

Potrivit altor surse din piaţa de capital, CNVM va discuta joi dacă va trimite o echipă de control la firma de brokeraj WBS România, care este înregistrată la Comisie şi care intermediază tranzacţii pe bursele de la Sibiu şi Bucureşti.

Sima trebuia să fie prezent la bursa de la Sibiu în această perioadă pentru a participa la controlul periodic pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl derulează la Sibex. Controlul a fost anunţat în ultima săptămână din luna septembrie şi a început luni, pe 1 octombrie.

Contactat de MEDIAFAX, noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital.

Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.
__________________________________________

Cristian Sima este, între altele, este fost acţionar al portalului electronic de ştiri Hotnews, care susţine fără perdea politicile antcorupţie ale Monicăi Macovei, puse-n operă de Codruţa Kovesi şi Daniel Morar.  Acum mai puţin de două săptămâni, şi-a vândut şi ultimul pachet de acţiuni fostului şef al Adevărul Holding, Răzvan Corneţeanu, ultima oară candidat (fără succes) la primăria comunei Tărtăşeşti.

În primăvară, Cristian Sima ne sfătuia, într-un clip, "să înţelegem poanta" şi să-l votăm, la alegerile locale, pe Nicuşor Dan.la Primăria Capitalei.

Ulterior, într-o discuţie online cu cititorii Hotnews, a anunţat premonitoriu că "banii s-au terminat şi democraţia odată cu ei"

×
Subiecte în articol: Sibex Constantin Sima