Românii nu pot să achite cu cardul sau online taxe sau amenzi către stat şi sunt astfel obligaţi să piardă ore bune pe la casieriile unor instituţii publice. În plus, cei care au proprietăţi în mai multe localităţi sunt nevoiţi să meargă la fiecare primărie ca să-şi plătească impozitele şi taxele locale.
A trecut mai bine de un an de la publicarea în Monitorul Oficial a unei ordonanţe de urgenţă (OUG 62/2014) care permitea Trezoreriei să accepte plăţile cu cardul sau online, însă lucrurile bat pasul pe loc. Oamenii sunt în continuare nevoiţi să achite cash pe la diferite instituţii. Problema este că Ministerul de Finanţe a vrut să fie altfel decât toate cele¬lalte ministere din statele civili¬zate şi să licenţieze Trezoreria statului ca acceptator de plăţi, ceea ce reprezenta o premieră mondială. În toate celelalte ţări în care oamenii plătesc cu cardul taxe, amenzi sau impozite către banca emitentă a cardului, nu Trezoreria. Motivaţia celor de la Finanţe a fost că Trezoreria, odată autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar, va presta acest serviciu pentru toate instituţiile publice. „Vom putea conecta la acest sistem toate instituţiile publice, adică aproxistat, acceptatorul de plăţi este mativ 5.000 - vorbim de primării, ANAF, toate instituţiile publice”, a declarat ministrul de Finanţe de atunci, Ioana Petrescu. Intenţiile foarte ambiţioase ale Minis¬terului de Finanţe s-au dovedit extrem de greu de pus în practică pentru că emitenţii de carduri din toată lumea impun condiţii de securitate extrem de greu de îndeplinit pentru orice entitate care nu este bancă. ¬
Securitatea este obligatorie
MasterCard, Maestro şi Visa s-au arătat deschişi la propunerea celor de la Finanţe, totuşi nici aceste firme nu au intuit că autorizarea Trezoreriei va dura atât de mult. „Tocmai datorită ampli-tudinii proiectului, procesul de autorizare este complex”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România, MasterCard Europe. În plus, firmele emitente de carduri atrag atenţia asupra criteriilor de securi¬tate care sunt obligatorii. „Suntem deschişi să susţinem iniţiativele de natură să încurajeze acceptarea plăţilor cu cardul în sectorul public, inclusiv în instituţiile publice. Considerăm că este foarte important ca aspectele privind definirea criteriilor şi a mecanis¬melor de securitate care vor sta la baza implementării acestui proiect să fie discutate cu toate părţile implicate”, a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia la Visa Europe.
Cum oamenii plătesc impozitele şi taxele locale în prima jumătate a anului, vor avea parte de stat la coadă şi-n 2016. Statisticile arată că românii pierd anual mai bine de o zi pe la ghişee pentru a-şi achita amenzile sau pentru a-şi plăti impozitele
Sistemul cred că va fi disponibil exclusiv deţinătorilor de carduri MasterCard şi Maestro începând cu prima jumătate a anului 2016.
Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România, MasterCard Europe