x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poliţele RCA vor continua să se scumpească

Poliţele RCA vor continua să se scumpească

de Adrian Stoica    |    02 Sep 2016   •   11:20
Poliţele RCA vor continua să se scumpească
Sursa foto: welcomia/Getty Images/iStockphoto

În ciuda protestelor transportatorilor care acuză o creştere exagerată a tarifelor la poliţelor RCA, companiile de asigurări susţin că  pe acest segment  continuă să înregistreze pierderi. În prima jumătate a anului, pentru fiecare 100 de lei încasaţi din poliţele RCA, asigurătorii au cheltuit circa 102 lei, conform unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

"Prima jumătate a anului 2016 a reprezentat o nouă perioadă de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vând poliţe RCA. În ciuda unei tendinţe de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pieţei, rata combinată a daunei a depăşit pragul de 100%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasaţi, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei", susţin reprezentanţii UNSAR. Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, rata combinată a daunei a fost de 101,6% în primul trimestru al anului 2016 şi a înregistrat o deteriorare în cel de-al doilea trimestru, ajungând la 102,3%. Ceea ce înseamnă că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele şi celelalte costuri doar din primele brute încasate, explică reprezentanţii UNSAR.

Nu sunt excluse noi majorări

Asigurătorii susţin că nivelul ratei combinate a daunei poate suferi modificări majore până la sfârşitul acestui an, ţinând cont de faptul că, raportându-se la cifre oficiale, daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent. Acest lucru ar putea aduce noi scumpiri ale poliţelor RCA până la sfârşitul acestui an

Vătămările corporale, în creştere

În cel de-al doilea trimestru al anului 2016, dauna medie totală a atins cea mai mare valoare de până acum, depăşind cu 18,4% valoarea din primul trimestru al anului 2015 şi cu 15% valoarea din cel de-al doilea trimestru al anului 2016. Principala cauză a creşterii daunalităţii o reprezintă majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale.

"Subliniem că ritmul de creştere al daunei medii în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 faţă de primul trimestru al aceluiaşi an a fost de două ori şi jumătate mai mare decât ritmul de creştere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 15%"- comunicat UNSAR.

La sfârşitul celui de al doilea trimestru al anului erau încheiate 1.270.244 poliţe RCA, iar valoarea primelor brute subscrise s-a ridicat la un miliard de lei

×