x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România şi Ungaria au cele mai periculoase căi ferate

România şi Ungaria au cele mai periculoase căi ferate

de Adrian Stoica    |    01 Oct 2019   •   10:03
România şi Ungaria au cele mai periculoase căi ferate

Ceea ce părea de neconceput în urmă cu 30 de ani, când producerea unui asemenea accident s-ar fi lăsat cu acuzaţii extrem de grave, astăzi a devenit aproape un eveniment banal. Vorbim despre accidentele feroviare care se ţin lanţ în ultimii ani din cauza infrastructurii şubrezite de lipsa invesţiilor, dar şi a parcului de locomotive şi vagoane învechite. În aceste condiţii, România a ajuns anul trecut să înregistreze 132 de accidente feroviare majore, ea fiind devansată în Europa doar de Ungaria.

 

Potrivit datelor Agenţiei Feroviare Europene, anul trecut ţara noastră şi Ungaria au înregistrat cel mai mare număr de accidente feroviare cu impact semnificativ. Dacă la noi au fost înregistrate 132 de accidente, în Ungaria numărul lor a fost de 162, în condiţiile în care vecinii noştri au o reţea de transport pe calea ferată mai mică. Pe locul trei a fost Franţa, cu un număr de 119 accidente semnificative.

 

Lipsa barierelor, risc sporit

Potrivit indicatorilor de siguranţă feroviară, un număr semnificativ de accidente, 34, s-a produs în România la trecerile la nivel cu linia de cale ferată. Din acest punct de vedere, am ocupat chiar primul loc în Europa, pe locurile următoare aflându-se Ungaria, cu 33, şi Franţa, cu 26 de accidente. Potrivit unei legi adoptate de Parlament în vara anului trecut, administratorul căii ferate, compania CFR SA, este obligată să monteze bariere pe toate drumurile europene și pe cele naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere. Legea în cauză urmează să intre în vigoare de anul viitor. Pe reţeaua feroviară din România există 5.080 de treceri la nivel, dintre care 3.493 de treceri la nivel sunt dotate doar cu indicatoare rutiere. Compania CFR Infrastructură a semnat recent un contract de aproximativ 60 milioane de lei pentru modernizarea a peste o sută de treceri la nivel cu linia de cale ferată.

97 de persoane au fost accidentate anul trecut în urma incidentelor petrecute pe calea ferată, un număr mai mare ca noi înregistraâd doar Ungaria, 109 persoane.

 

 

Două incidente într-o zi

Pasagerii unui tren  aparținând operatorului privat Regio Călători au fost ieri daţi jos din tren în gara Buftea, aflată în apropierea Bucureştiului, după ce locomotiva a început să scoată fum. Un alt incident, mult mai grav, a avut loc, tot ieri, când două vagoane ale unui tren aparţinând companiei CFR Marfă, încărcat cu sucuri, au deraiat, iar un al treilea s-a răsturnat în județul Mehedinți, în zona Drobeta Turnu Severin – Valea Albă.

 

54 de investigaţii privind accidentele pe cale ferată a deschis în 2019 de Agenţia de Investigare Feroviară Română.

 

 

×
Subiecte în articol: Regio Călători CFR marfa