x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, ultima ţintă a marilor firme de prelucrare a lemnului

România, ultima ţintă a marilor firme de prelucrare a lemnului

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2015   •   18:28
România, ultima ţintă a marilor firme de prelucrare a lemnului

Țara noastră riscă să devină ţinta cererii pe piaţa lemnului după ce vecinii bulgari au oprit exporturile de buşteni şi cherestea, iar Ucraina urmează să aplice aceeaşi măsură, începând de luna aceasta.

Silvicultorii susțin că noile reglementări din Codul Silvic nu rezolvă problema pădurilor. Pe lângă exploatarea masivă a lemnului românesc de către firme austriece, care a ridicat abia acum o problemă de schimbare legislativă, în sensul protejării pădurilor , specialiştii susţin că ar trebui să se ia mai multe măsuri. După ce jaful pădurilor şi neapli¬carea legii au dus la distrugerea a 400.000 de hectare de pădure şi degradarea altor 100.000 de hectare, situaţia se poate agrava, dacă nu se iau rapid măsuri.

„Cauzele distrugerii pădurilor din România în ultimii ani sunt multiple. Nerespectarea şi neapli-carea prevederilor Codului Silvic, neaplicarea managementului forestier, politi¬zarea structurilor de conducere din sector şi lipsa acordării subvenţiilor pentru paza pădurilor au făcut posibilă distrugerea celor 400.000 de hectare, în timp ce alte 100.000 sunt deja aproape distruse. Nici prevederile noului Cod Silvic, aşa cum este dezbătut în ultima peri¬oadă, nu rezolvă toate proble-mele”, a afirmat Marian Stoicescu, preşedintele confedera¬ţiei Consilva, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri. Specialiştii în silvicultură atrag atenţia asupra necesităţii acordării subvenţiilor pentru plata pazei, deoarece în România sunt peste 500.000 de proprietari de păduri cu suprafeţe de până la 2 hectare, iar mulţi dintre ei nu-şi permit, din punct de vedere financiar, să asigure salariile celor care ar trebui să păzească pădurea.
 

×