x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SCANDALUL CONCESIUNILOR/Tăriceanu se încurcă în explicaţia Sterling

SCANDALUL CONCESIUNILOR/Tăriceanu se încurcă în explicaţia Sterling

12 Feb 2009   •   00:00

Fostul premier Călin Popescu Tăricea­nu se încurcă în explicaţiile pentru Ho­tărârea de Guvern prin care a schimbat contractul cu Sterling pentru perimetre­le primite în Marea Neagră dintr-unul de explorare şi împărţire a producţiei în­tr-unul de concesiune şi acord petrolier.




Tăriceanu ameninţă cu procese deşi se contrazice singur în ceea ce spune
Foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Tăriceanu a precizat ieri într-o conferinţă de presă că o modificare din 2002 a Legii Petrolului a eliminat posibilitatea împărţirii producţiei şi a înlocuit-o cu plata unei redevenţe petroliere cuprinse între 3,5%-13% din valoarea producţiei pentru gaze naturale şi 3,5%-13,5% pentru petrol. Tăriceanu a mai completat că legea de privatizare a Petrom din 2004 stabileşte ca aceste redevenţe să nu crească timp de zece ani. În schimb, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a spus că modificarea din 2002 nu viza retroactiv contractele încheiate, cum era cel cu Sterling, şi că eliminarea de către Tăriceanu prin Ordonanţă de Urgenţă în 2007 a două articole din

Legea petrolului, apărută în 2004, ar fi permis ca Sterling să preia concesiunea câmpurilor XIII Pelican şi XV Midia.

FĂRĂ LEGĂTURĂ
"Nu are nici o legătură cu Hotărârea de Guvern şi modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a acelei Legi a petrolului, care nu i-ar fi permis Guvernului să modifice statutul iniţial al contractului din 1992.

S-au schimbat două articole, ca să facă posibilă această Hotărâre de Guvern. Mo­mentul de analiză este 2008, şi nu 2004."

"Am constatat în ultimele două zile că acel contract a fost încheiat în 24 august, iar Hotărârea de Guvern şi legea au apă­rut cu câteva zile după încheierea con­trac­tului, care nu avea baza legală.

Azi (miercuri - n.r) am primit informaţia că această societate nu probase ANRM competenţa de a adesfăşura operaţiuni pe­tro­liere. Hotărârea de Guvern prin care statul român pierde un drept - acesta este elementul care trebuie pus în discuţie şi pentru care domnul Tăriceanu ar trebui să aducă argumente. Orice alt tip de atac este modalitatea domniei sale de a în­ţe­lege să se apere", a adăugat Iulian Iancu.

BOC: ACŢIUNE PREMEDITATĂ
"A fost o acţiune premediată a Guvernului Tăriceanu. Din 2007, şi-a pregătit mişcarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz", a spus acum două zile şi premierul

Emil Boc. El a mai spus că ordonanţa de urgenţă în baza căreia acordul dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania Sterling pentru platformele din Marea Neagră a fost transformat din unul de explorare într-un acord de concesiune este încă la Parlament şi poate fi respinsă. Boc a cerut parlamentarilor să trateze "cu maximă responsabilitate" dezbaterile asupra acestei ordonanţe, care a permis transformarea din punct de vedere legal a contractului încheiat în 1992 într-un contract de acord petrolier.

LA JUDECATĂ
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că îi va da în judecată pe deputatul Iulian Iancu şi pe premierul Emil Boc şi că daunele nu vor fi simbolice, de "doar un leu". Despre acest fapt Iulian Iancu spune că demersul lui Tăriceanu are legătură cu alegerile din Partidul Naţional Liberal (PNL). "Este o încercare a domniei sale, eu înţeleg, domnia sa este într-o campanie electorală în interiorul propriului partid, candidează la preşedinţie, ar putea să fie acesta un element de prejudiciu în lupta domniei sale cu ceilalţi contracandidaţi din interiorul partidului. Nu are nici o legătură cu demersul meu şi cu justificarea în sine, care ar trebui să fie făcută strict cu argumentele care au stat la baza promovării acestei Hotărâri de Guvern în urma căreia statul român pierde partea care îi revenea", a spus Iancu, care a constatat că de două zile este atacat personal. Cătălin Baba, şeful Cancelariei premierului, a spus şi el că Tăriceanu poate proceda cum consideră că este mai bine în cazul legat de contractul Sterling, deşi lucrurile sunt evidente.


Bădulescu zice că n-are treabă

Tot ieri, Doru Laurian Bădulescu, actualmente secretar de stat la Ministerul Mediului, a precizat într-un comunicat că nu a avut cunoştinţă de conţinutul actului legislativ emis la finele mandatului Cabinetului Tăriceanu. "Nu am nici o legătură cu firma Sterling, nu i-am cunoscut, nu m-au contactat direct sau indirect. Sunt aberante speculaţiile că aş fi fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului «de anumiţi actori» pentru a da avize de mediu firmei Sterling", a spus Bădulescu în comunicat. Potrivit vot.ro, el a pledat, pe când era şeful comisiei însărcinate de Ministerul Industriei să negocieze creanţa Libia, ca aceasta să ajungă la Rompetrol, privatizată deja, şi nu statului român. Aceeaşi sursă precizează că în 2000 Bădulescu apare ca unul dintre ce mai importanţi acţionari minoritari ai Rompetrol, cu 2% din titluri.

×
Subiecte în articol: tariceanu economic sterling