x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se desfiinţează Piaţa Floreasca. În locul acesteia se va realiza un supermarket Mega Image

Se desfiinţează Piaţa Floreasca. În locul acesteia se va realiza un supermarket Mega Image

de Gabi Golea    |    18 Noi 2012   •   18:13
Se desfiinţează Piaţa Floreasca. În locul acesteia se va realiza un supermarket Mega Image
Sursa foto: Victor Stroe

Piaţa Floreasca, una dintre cele mai vechi pieţe din Bucureşti, este ultima victimă a consumerismului. Însă de data asta nu imobiliarele sunt problema, ci retailul. Oamenii spun că trebuie să elibereze locaţia, pentru a face loc pentru Mega Image, care intenţionează deschiderea unui supermarket.

Când am ajuns în piaţă, aceasta era pe jumătate goală. Fără tarabe şi fără forfotă, doar câţiva oameni se plimbau printre standuri. Între vânzarea a două baterii şi trei napolitane pieţarii îşi strângeau lucrurile. "Ce se întâmplă?" "Păi nu vedeţi ce fac eu? Îmi strâng tot. Trebuie să eliberăm spaţiul", spune vânzătorul de la singura tarabă cu obiecte electrice, în timp ce îşi aduna prelungitoarele rătăcite pe jos. Mai departe, aceeaşi poveste în dreptul unui magazinaş cu dulciuri. "De ce e goală?", întrebăm. "Se închide", spune vânzătoarea. "Se dărâmă clădirea?" "Nu, se va deschide un Mega." Nimeni nu are timp de poveşti, şi nici chef, căci fiecare strânge. Reprezentanţii lanţului de supermarketuri nu au putut fi contactaţi, iar reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 ne-au precizat că informaţiile solicitate vor fi prezentate azi. Situaţia e aproape trasă la indigo cu ce s-a întâmplat şi în privinţa altor pieţe din Bucureşti.

Semne de întrebare

Există însă mai multe semnale de alarmă: Cine a aprobat concesiunea? Când a avut loc licitaţia? Ce firmă a concesionat piaţa pentru ca apoi să subînchirieze către Mega Image? De ce niciun factor de răspundere nu a anunţat până acum public ce se va întâmpla cu piaţa? La aceste întrebări nu avem răspunsuri.
Situată în cartierul cu acelaşi nume, Piaţa Floreasca a căpătat reputaţia de a fi una dintre cele mai scumpe pieţe din ţară, la concurenţă cu Dorobanţi. În goana după venituri uriaşe, majoritatea comercianţilor încearcă să profite de pe urma zonei cu renume în care vând produsele şi ridică preţurile la cote care de care mai înalte, fără să ţină seama de impactul crizei şi de scăderea nivelului de trai.

Expansiune

În fapt, aceasta ar putea fi şi cauza pentru care orice retailer şi-ar dori un supermarket în zonă. Potrivit unui raport din 2011 al companiei de consultanţă  The Advisers/Knight Frank, Calea Floreasca şi bulevardul Barbu Văcărescu au devenit un pol de birouri mai atractiv decât Piaţa Victoriei, iar gradul de neocupare este mai redus decât în centru, datorită chiriilor ceva mai mici.
Conform raportului trimestrial realizat recent de Colliers, rata de neocupare în zona Barbu Văcărescu-Floreasca este de doar 3%, faţă de 50% în zona Pipera.

Pe de altă parte retaileri ca Mega Image, Lidl şi Carrefour sunt într-o expansiune continuă şi inaugurează aproape săptămânal magazine. Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării, a anunţat recent că împreună cu Primăria Generală a Bucureştiului vrea să amenajeze turistic lacurile Floreasca şi Tei.

×
Subiecte în articol: piata supermarket