x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sistemul Energetic Naţional, în grija unei firme private

Sistemul Energetic Naţional, în grija unei firme private

de Cristian Anton    |    19 Iun 2017   •   18:20
Sistemul Energetic Naţional, în grija unei firme private
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Sistemul Energetic Naţional a ajuns în grija unei firme private, Star Storage SRL, după ce Transelectrica a decis să instaleze un centru operaţional de urgenţă, necesar în caz de dezastre, într-un spaţiu închiriat de la aceasta. Informaţiile stocate de centrul operaţional constituite secrete de stat, pentru care era nevoie de un spaţiu securizat. Mai mult, Curtea de Conturi a descoperit că Transelectrica a decontat lucrări facturate şi plătite de două ori firmei private. Coincidenţă sau nu, în SRL-ul care a beneficiat, de-a lungul timpului, de contracte uriaşe cu statul, se află şi oameni provenind din serviciile de informaţii.

Transelectrica a semnat în 2009 un contract clasificat la nivel de secret de stat cu filiala sa, Teletrans, privind înfiinţarea unui centru operaţional de urgenţă care să preia automat sarcina conducerii Sistemului Energetic Naţional în caz de dezastre. Pentru alegerea locului în care să funcţioneze acest dispecerat de urgenţă, Teletrans a organizat o procedură de selecţie, în urma căreia a ales spaţiul pus la dispoziţie de Star Storage SRL, refuzând, printre altele, oferta depusă de o unitate militară. Star Storage SRL, devenită între timp SA, are ca obiect de activitate „prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe”. Acţionar majoritar este Star Accesion BV, cu 65%, restul de 35% revenind lui Cătălin Nicolae Păunescu, fondatorul firmei, care a rămas preşedintele Consiliului de Administraţie. Star Storage SA a fost preluată în 2014 de Axxess Capital, vehicul de investiţii al Emerging Europe Accession Fund.

Parteneri cu Ghiţă

Star Storage SA a primit, în ultimii ani, aproape 150 de contracte de la stat, în valoare de circa 58 de milioane de euro.

Cele mai importante înţelegeri au fost cele semnate cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (16,6 milioane de euro pentru implementarea sistemului integrat de mediu, în septembrie 2010), Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (5,1 milioane de euro, în octombrie 2009, pentru servicii de conversie cărţi funciare), Agenţia Naţională de Integritate (4,8 milioane de euro în martie 2014 pentru servicii de arhivare şi 3,5 milioane euro în noiembrie 2012, pentru tehnică de calcul) etc. Printre clienţii Star Storage s-au mai aflat Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI (3,4 milioane de euro în decembrie 2012), Banca Naţională a României (două milioane de euro, în februarie 2014), dar şi SRI, prin UM 0296 şi UM 0894 (scanere şi tehnici de interceptare de 250.000 euro).

Ofiţeri de informaţii din generaţii diferite

Legăturile cu SRI sunt mai profunde decât cele strict comerciale. Din 2011, administrator al Star Storage este Emilian Cristian Stănescu, ofiţer SRI între 2003 şi 2008, apoi ofiţer de securitate IT în Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, unul din împuterniciţii firmei este Magdalena Dinu, inspector HR la Star Storage din 2006. Anterior, Magdalena Dinu a lucrat, din 1988, doar la Contransimex SA, companie de construcţii autostrăzi, una din Întreprinderile de Comerţ Exterior ale fostei Securităţi.

Investiţii de 18 milioane lei într-un spaţiu nesigur

După ce a primit contractul de la Teletrans, Star Storage a solicitat şi a primit fonduri pentru securizarea spaţiului, iar Transelectrica a decontat chiar şi de două ori anumite lucrări, după cum se arată într-un raport al Curţii de Conturi, realizat în urma unui control desfăşurat în perioada ianuarie - mai 2017. În plus, chiria percepută de Star Storage era mult peste preţurile din zonă. Inspectorii au semnalat riscul ca acest centru, vital pentru funcţionarea Sistemului Energetic Naţional în caz de dezastre, să devină neoperaţional dacă firma ar da faliment sau ar transfera proprietatea asupra spaţiului. În 2016, conducerea Transelectrica a dispus relocarea spaţiului închiriat în 2009, dar până în prezent nu s-au găsit soluţii. Pe de altă parte, relocarea înseamnă pierderea tuturor investiţiilor făcute până acum de compania de stat pentru acest centru de urgenţă, evaluate la 18 milioane de lei.

×