x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șoferii pot afla online, de la RAR, istoricul de daune al vehiculelor

Șoferii pot afla online, de la RAR, istoricul de daune al vehiculelor

de Dan Straut    |    06 Mai 2020   •   09:28
Șoferii pot afla online, de la RAR, istoricul de daune al vehiculelor
Sursa foto: nastenkapeka/Getty Images/iStockphoto

Registrul Auto Român (RAR) a lansat ieri o aplicație prin care oferă șoferilor, proprietarilor și celor care doresc să cumpere mașini, date despre daunele vehiculelor înmatriculate în România. Practic, în doar câteva minute se pot afla informaţii despre majoritatea vehiculelor pentru care au fost înregistrate oficial, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul României. Acest lucru este posibil prin intermediul aplicaţiei „Istoric Vehicul”, disponibilă pe site-ul oficial al instituţiei - rarom.ro.

 

Aplicația a fost lansată pe baza informaţiilor pe care le primeşte RAR de la partenerii specializaţi, care colectează date de la societăţile de asigurare şi atelierele de reparaţii autorizate.

„Istoric Vehicul” este numele unei aplicații lansate în luna martie 2019, prin care RAR oferă gratuit informații esențiale despre o anumită mașină pe care clienții doresc să o cumpere sau pe care deja o conduc. Acum, la interogarea prin aplicaţia „Istoric Vehicul”, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost. „Tariful pentru istoricul de daune este de 35 de lei şi se achită online”, precizează RAR.

 

Cum se accesează

Pentru a accesa aplicaţia, clienţii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail validă. În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail istoricul de daune.

Acest istoric conţine următoarele informaţii:
- zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul - machetă;
- intervalul valorii devizului de reparaţie;
- intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
- dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
- dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

„Toate informaţiile pe care le veţi introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care sunteţi interesat, sunt protejate conform normelor GDPR, precizează Registrul Auto Român.

 

 

Aplicația oferă gratuit date precum kilometrajul sau gradul de poluare și contra cost istoricul de daune înregistrate la companiile de asigurări.

 

Rata daunalității provocate de accidentele auto a crescut în medie cu 20% pe an în perioada 2017-2019

×