x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tudose: Creşterea economică se resimte în buzunare

Tudose: Creşterea economică se resimte în buzunare

de Cristian Anton    |    05 Sep 2017   •   07:00
Tudose: Creşterea economică se resimte în buzunare
Sursa foto: DIANA OROS

Suntem campionii Europei, avem o economie solidă, agricultura aduce producţii record, absorbim mai mulţi bani europeni decât ne-am propus şi toate acestea se resimt, cu adevărat, în buzunarele românilor. Acestea au fost realizările punctate de Mihai Tudose în plenul Parlamentului, la “Ora premierului”.  Mai mult, bugetul României pentru anul 2018 va fi transmis Legislativului în noiembrie, iar asta ne arată, o dată în plus, că, de fiecare dată când a fost la guvernare, PSD a adus bunăstare, a completat premierul Tudose.

Măreţele realizări, punctate de Tudose

Avem o stare şi o economie solidă. N-o spunem noi, o spun cifrele, şi nu cele de la PSD. Creşterea economică de 5,8 este cea mai mare din UE, nu o contestă nimeni. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale. Este evident că prevederile programului nostru de guvernare sunt în consens cu nevoile economiei româneşti. Aceasta este o certitudine că investiţiile publice vor contribui şi în acest an la creşterea economică. 

  • Conform obiectivului pe care ni l-am asumat, creşterea economică începe să se resimtă cu adevărat în buzunarele românilor. Câştigul salarial real s-a majorat cu 14%. Sectorul privat a creat mai multe locuri de muncă, 120.000 în ultimul trimestru. Numărul şomerilor înregistraţi a ajuns la cea mai mică cifră de după 1996.
  • Creşterea poducţiei industriale a fost în primele 6 luni de 8%, comparativ cu numai 1,3% în aceeaşi perioadă din 2016.
  • După cum am spus, acordăm o mare atenţie performanţelor sectorului privat. A fost o creştere a productivităţii muncii, reflectându-se şi ea în competitivitate. În ultimele luni investiţiile din statele UE s-au majorat cu 10%, este un indicator.
  • Agricultura a adus în acest an producţii record care cu siguranţă vor începe să se vadă în următoarele luni şi în indicatorii macroeconomici.
  • Există o îmbunătăţire a încrederii generale care se va reflecta şi în investiţiile străine.
  • România va găzdui Trade Wings, cred că acele 100 de firme care vin în România sunt conştiente mai bine ca mulţi dintre noi de ceea ce înseamnă România drept competitivitate.
  • Aţi vorbit de buget, se văd primele rezultate. Veniturile din bugetul general consolidat au fost mai mari, se datorează şi eficientizării acţiunii ANAF şi a programului de guvernare în general.
  • Absorbţia fondurilor europene, prognoza este că vom depăşi cele 5,2 miliarde de euro la care ne-am angajat, în ceea ce priveşte fondurile pentru agricultură suntem campionii Europei.
  • De fiecare dată când PSD a fost la guvernare a adus bunăstare şi o economie solidă
  • Pilonul II de pensii- am declarat cu toţii că nu ne atingem de el, banii rămân acolo

    Ce îi reproşează opoziţia

    Explicaţiile lui Mihai Tudose au venit după ce Raluca Turcan, liderul PNL de la Camera Deputaţilor, a declarat că “programul economic al PSD nu a fost altceva decât o gogoaşă electorală livrată la televizor”. Anterior, şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţa convocarea premierului Tudose “pentru a da seamă pentru situaţia economică dezastruoasă, pentru situaţia bugetară, pentru ameninţările pe care le aruncă în fiecare zi asupra firmelor şi asupra mediului economic activ şi mai ales să dea seamă pentru declaraţiile inepte pe care le-a făcut şi apropo de bănci şi Pilonul II de pensii”.

    România prezentată de primul ministru Mihai Tudose nu prea seamănă cu cea în care trăiesc românii, în realitatea de zi cu zi.

     

×