x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vasilescu: Anunţul Statisticii privind creşterea economică nu a avut caracter electoral

Vasilescu: Anunţul Statisticii privind creşterea economică nu a avut caracter electoral

de Daniela Ivan    |    27 Noi 2014   •   14:12
Vasilescu: Anunţul Statisticii privind creşterea economică nu a avut caracter electoral
Sursa foto: Intact Images

Anunţarea în ajunul alegerilor a creşterii economice din trimestrul al treilea 2014 nu are nici o legătura cu politicul, aşa cum a comentat mass-media.

“Data anunţării a fost stabiltă de Eurostat şi a fost simultană în toate ţările UE. Deci, data nu a fost aleasă din motive de calendar electoral. A căzut cu două zile înaintea alegerilor, aşa s-a întâmplat şi nimeni nu poate să spună că a fost ceva neanunţat”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a făcut referire la comunicatul Institutului Naţional de Statistică (din data de 14 noiembrie) care a anunţat o creştere anuală a PIB-ului de 3,3% în al treilea trimestru al acestui an, comparativ cu aşteptările mai multor analişti care estimau un avans de doar 0,9%. Totodată, creşterea economiei în trimestrul trei faţă de trimestrul doi a fost de 1,9%, de aproape cinci ori mai ridicată decât estimările economiştilor, care se aşteptau la doar 0,4%. Vasilescu a explicat că aceste diferenţe provin din schimbarea metodologiei de calcul a PIB. Noua metodologie presupune nu doar reconsiderarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, ci şi posibilitatea includerii unor venituri în PIB din economia subterană, cum ar fi cele din prostituţie sau din traficul de droguri. 

×