x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbări importante pentru șoferi. Vor fi instalate semoafoarele cu 4 culori

Schimbări importante pentru șoferi. Vor fi instalate semoafoarele cu 4 culori

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   12:45
Schimbări importante pentru șoferi. Vor fi instalate semoafoarele cu 4 culori

Autoritățile române vor să instaleze semafoarele cu 4 culori, conform recomandărilor specialiștilor care spun că mai trebuie adăugată o nouă lumină, alături de roșu, galben și verde.

Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă

 

Cercetătorii analizează modul în care pot folosi funcțiile din mașinile moderne, precum GPS, pentru ca traficul să fie mai sigur și mai eficient, potrivit ABC News

Aceste îmbunătățiri ar duce la schimbarea semafoarelor, care acum au culorile roșu, galben și verde. 

Se va adăuga astfel culoare alb la semafoare, care  se adresează mașinilor autonome. Studiul a fost condus de Henry Liu, expert din cadrul Universității din Michigan.

„Ritmul inteligenței artificiale evoluează foarte rapid. Și cred că schimbarea vine în curând”, spune Liu.

Semafoarele nu s-au schimbat foarte mult la nivel global de la introducerea sistemului standard. În SUA , primul semafor a fost introdus în 1914, în Cleveland. Creat de inginerul James Hodge, semaforul avea doar 2 lumini – roșu și verde, folosite de trenuri. Un polițist trebuia să stea în apropiere și să apese pe un buton pentru a schimba culoarea.

Ofițerul William Potts ar fi adăugat lumina galbenă, dar nu a putut breveta invenția pentru că era un angajat al statului. Până în anii 1930, sistemul a fost aintrodus în marile orașe. Noul semafor a ajutat la menținerea siguranței la intersecții. Primul semafor de acest fel a fost instalat în SUA în Detroit, Michigan. Atunci existau însă mai multe sisteme pentru semafoare. 

Ulterior  au fost introduse sisteme standardizate, care includeau semafoarele în culorile roșu, galben și verde, care au fost adoptate de mai multe țări. Deși legile internaționale actuale acceptă culorile roșu, galben și verde, semafoarele din Japonia au și culoarea albastră. 

Culoarea roșie a fost aleasă pentru că are cea mai mare lungime de undă. Poate să treacă prin moleculele de aer și să fie mai puțin difuză decât alte culori. Poate fi văzută astfel de la o distanță mai mare. Un exemplu perfect e momentul apusului. Deși ochiul uman este mai sensibil la culorile galben și verde, poți vedea roșu de la o distanță mai mare.

Culoare albă pentru mașinile autonome

Cum mașinile autonome ar ajunge în curând pe străzi, infrastructura trebuie să țină pasul cu această schimbare. Potrivit unui alt studiu, condus de Ali Hajbabaie, din cadrul Universității din Carolina de Nord, soluția ideală ar fi adăugarea unei alte culori, cel mai probabil una albă. 

Aceasta ar indica șoferilor când se află îndeajuns de multe mașini autonome pentru ca acestea să meargă într-un tipar sigur. 

„Când ajungem la intersecție, ne oprim dacă e roșu și pornim dacă e verde. Dar dacă e activă lumina albă, trebuie doar să urmărești vehiculul din fața ta.”, spune Hajbabaie.

Hajbabaie a propus culoarea albă, însă e doar o propunere. Potrivit cercetătorului, noua lumină poate fi de orice culoare, nuanța nu e importantă. 

Mai există și posibilitatea de a folosi semafoarele tricolore deja existente pentru a semnala prezența mașinilor autonome. O posibilă variantă e clipirea culorilor roșu și verde, pentru a indica faptul că există mașini autonome pe șosea. 

Cel mai important factor este adoptarea globală a sistemului, la fel ca în cazul celui actual. Pentru un astfel de sistem, 40-50% dintre mașinile de pe șosea trebuie să fie autonome, notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: soferi semafoare auto masini autonome