x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin sfidează Occidentul și se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing

Putin sfidează Occidentul și se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   22:30
Putin sfidează Occidentul și se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing

Vizita de joi a președintelui rus Vladimir Putin la Beijing va fi probabil lipsită de înțelegeri puternice, dar va marca începutul noului său mandat prezidențial cu o demonstrație de sprijin din partea celui mai puternic partener politic al său, omologul chinez Xi Jinping, scrie Reuters.

Se așteaptă ca misiunea de două zile a lui Putin să evidențieze parteneriatul „fără limite” lăudat de cei doi, sfidând presiunea exercitată de Statele Unite în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Ministerul chinez de Externe a confirmat marți călătoria lui Putin, afirmând că Xi și Putin vor face schimb de opinii cu privire la legăturile și „problemele internaționale și regionale de interes comun”.

În timp ce diplomații și analiștii se așteaptă ca Putin să facă presiuni asupra lui Xi pentru un sprijin suplimentar pentru economia de război a Rusiei, de la mașini și produse chimice pentru a ajuta industriile militare ruse la achiziții de petrol și gaze la prețuri mai reduse, călătoria lui Putin este posibil să fie puternic simbolică pentru o viziune mondială comună centrată pe contracararea unei ordini conduse de SUA.

„China este partenerul strategic al Rusiei - aceasta este calea aleasă de președintele Rusiei și de liderul Chinei - și nimic nu va schimba acest lucru, indiferent de ceea ce Occidentul încearcă să spună sau să facă”, a declarat un oficial rus sub rezerva anonimatului.

Într-un interviu cu agenția de știri chineză Xinhua publicat miercuri dimineață, Putin a susținut planul Chinei pentru o soluționare pașnică a crizei ucrainene, afirmând că Beijingul a înțeles pe deplin ce se află în spatele acesteia.

Putin va discuta, de asemenea, despre legăturile economice cu premierul chinez Li Qiang și va vizita Harbin, un oraș din nord-estul țării cu legături istorice cu Rusia.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.

Dar, în ciuda relației „fără limite” - declarată de Putin și Xi la Beijing cu doar câteva zile înainte de lansarea invaziei din februarie 2022 - China a evitat până acum să furnizeze arme și muniții reale Rusiei. Și, în ciuda discuțiilor interne inițiale din SUA privind sancționarea băncilor chineze, oficialii americani au declarat luna trecută că nu au încă astfel de planuri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Xi Jinping