x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vremea rea a ţinut turiştii în camere de Paşti

Vremea rea a ţinut turiştii în camere de Paşti

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2014   •   21:23
Vremea rea a ţinut turiştii în camere de Paşti
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse
Oamenii au cheltuit doar jumătate din cele 21 de milioane de lei estimaţi de patronatele de profil
Românii care au petrecut minivacanţa de Paşti în staţiuni au economisit jumătate din cât şi-au propus să cheltuiască, din cauza vremii nefavorabile, care i-a ţinut mai mult în camere, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
“Dacă plouă, nu ai ce face în majoritatea staţiunilor româneşti. Deşi mulţi hotelieri au făcut investiţii, infrastructura de agrement, de care ar trebui să se ocupe statul, este încă foarte slabă”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR, citat de mediafax.ro.
FPTR a anunţat iniţial că cei peste 90.000 de români care vor pleca în staţiuni de Paşti vor cheltui aproximativ 28 de milioane de lei pe cazare şi mic dejun, plus alte 21 de milioane de lei, diverse cheltuieli la faţa locului.
“Din aceşti 21 de milioane de lei estimaţi de noi, turiştii au cheltuit doar jumătate. Din cauza vremii nu au mai ieşit la terase, nu au mai cumpărat alimente pentru picnic şi nu au mai făcut diverse excursii”, a afirmat Dragoş Răducan. Acesta a precizat că lumea se plictiseşte să stea în hotel, dar dacă vremea este rea, oamenii nu au ce face. “Ar trebui construite bazine şi săli de sport acoperite şi, în general, dezvoltate activităţile de agrement organizate”, a mai spus Răducan.

70.000 de persoane la pensiuni
În topul preferinţelor turiştilor s-au aflat, ca de obicei, pensiunile, unde au ajuns 70.000 de persoane. Chiar dacă hotelierii au pus la dispoziţie 25.000 de locuri, doar 15.000 de turişti au ajuns la munte de Paşti. În staţiunile balneare au fost aproximativ 10.000 de turişti, iar pe Litoral, deşi hotelierii au pregătit 2.000 de locuri pentru Paşti, au fost rezervate doar 10% dintre ele.
Acum, speranţele hotelierilor se îndreaptă spre minivacanţa de 1 Mai. Pentru acest weekend cele mai vândute destinaţii în ţară sunt litoralul românesc, care reprezintă circa 80% din cerere, urmat de Băile Felix şi 1 Mai, la unităţi care au facilităţi spa, piscine interioare sau exterioare. În cazul litoralului, cererea este concentrată pe Mamaia, în special la 3 şi 4 stele, pachete de 3-4 nopţi. În ceea ce priveşte destinaţiile externe, în top 3 intră Bulgaria, Grecia şi Turcia, potrivit agenţiile de turism.


×