x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Acţiunile BVB, lovite de furtuna chinezească şi de petrol

Acţiunile BVB, lovite de furtuna chinezească şi de petrol

de Adrian Stoica    |    01 Feb 2016   •   09:19
Acţiunile BVB, lovite de furtuna chinezească şi de petrol
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Afectată serios de valul de corecţii ce a dat peste cap indicii bursieri din întreaga lume, modificări determinate pe de o parte de prăbuşirea Bursei din China, iar pe de altă parte de căderea preţului petrolului, Bursa de Valori Bucureşti pare să-şi fi găsit un oarecare echilibru la finalul lunii ianuarie.

În ciuda acestui echilibru, piaţa de capital românească este în continuare dominată de pesimism. Acesta se resimte atât în rândul brokerilor, cât şi în rândul investitorilor, care aşteaptă mai multe confirmări de stabilizare pe pieţele internaţionale înainte de a investi pe bursă.

Prăbuşirea indicelui BET
După o cădere de aproximativ 15%, faţă de închiderea din 2015, în primele aproximativ trei săptămâni din ianuarie, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti, care reflecta evoluția celor mai tranzacționate 10 companii, s-a stabilizat la finalul lunii în jurul nivelului de 6.300 de puncte, diminuând pierderea înregistrată la un minus de sub 10% faţă de anul trecut. Tendinţa de pe BVB este o urmare a celei de stabilizare resimţită la nivel global. Aceasta a fost efectul conjugat al opririi căderilor de pe piaţa bursieră chineză şi al perspectivei stabilizării preţului petrolului în jurul nivelului de 30 de dolari pe baril.

Petrom, cea mai afectată
„Indicii pieţei chineze par să-şi fi găsit echilibrul în jurul nivelurilor înregistrate în anii 2010-2011, pierzând astfel tot avansul înregistrat în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2014 şi începutul lui 2015, atunci când pe piaţa bursieră chineză a fost în derulare o «bulă» în cursul căreia, în doar câteva luni, indicii reprezentativi aproape că şi-au dublat valoarea”, spune Laurenţiu Roşoiu, directorul general adjunct al SAI Star Asset Management. Având în vedere tensiunile de pe piaţa petrolului, unde membrii OPEC nu vor să-şi reducă producţia, iar Iranul este hotărât să-şi majoreze rapid exporturile după ridicarea sancţiunilor impuse de SUA şi UE, situaţia cea mai dificilă o traversează Petrom. Pe bursă, acţiunile celei mai valoroase companii listate la BVB s-au întors la valoarea din 2004, an care coincide şi cu privatizarea companiei. Pentru a-şi diminua costurile, Petrom ia în calcul să majoreze importurile de ţiţei, în dauna producţiei interne, pentru că acestea sunt mai rentabile la o cotaţie de 30 de dolari/baril.

În ceea ce priveşte piața chineză şi piața petrolului, analiştii sunt de părere că nivelurile atinse sunt deja foarte joase, iar noi scăderi sunt puțin probabile. Or, într-un astfel de scenariu, s-ar diminua semnificativ presiunea la vânzare, care a dus până acum în jos indicii bursieri din restul lumii.
Laurenţiu Roşoiu, Star Asset Management

În paralel, preţul petrolului este la capătul celei de-a doua perioade de corecţii agresive. O perioadă începută undeva la jumătatea anului 2014, în cursul căreia petrolul a scăzut de la peste 100 de dolari/ baril la aproximativ 30 de dolari.

Randamente triple faţă de depozitele bancare
Într-un scenariu pozitiv care mizează pe stabilizarea piețelor de capital, indicele BET pare a se afla în „pole-position”. Pe de o parte, pentru faptul că randamentul dividendelor unora dintre companiile listate la Bucureşti ar putea depăşi chiar pragul de 10% (un câştig sigur triplu față de cele mai bune dobânzi la depozitele bancare), iar pe de altă parte, pentru că societățile de la BVB sunt adesea „mai ieftine” față de companiile similare de pe bursele vecine, din perspectiva multiplilor de preț.
 

×