x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cine este misteriosul nonagenar care împarte Oil Terminal SA cu statul

Cine este misteriosul nonagenar care împarte Oil Terminal SA cu statul

de Cristian Anton    |    06 Iun 2017   •   09:50
Cine este misteriosul nonagenar care împarte Oil Terminal SA cu statul
Sursa foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

La 94 de ani, Sebastian Valentin Dumitrescu este noua senzaţie a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Misteriosul nonagenar a atras atenţia în februarie, când a cumpărat 12 milioane de acţiuni la Oil Terminal, atingând o participaţie de 5,41%. Ulterior, Dumitrescu a declanşat o campanie de tranzacţionări care a devenit de-a dreptul furibundă în ultima lună: pe 9 mai avea 5,46%, pentru ca, pe 16 mai să fluctueze de la 5,01% la 4,989%, urcând brusc la 9,9282%, oprindu-se pe 19 mai la 11,319%. Bărbatul născut în ianuarie 1923 în Bucureşti devine, astfel, al doilea cel mai mare acţionar la Oil Terminal după statul român. Dumitrescu a continuat să cumpere şi să vândă acţiuni, jocul său la bursă aducându-i, până acum, un profit de circa 200.000 de lei.

 

Sebastian Valentin Dumitrescu deţine peste 66.000.000 de acţiuni la Oil Terminal, în valoare de circa 2,7 milioane de euro şi nu dă semne că s-ar opri. Nimeni din conducerea companiei de stat, la care Ministerul Energiei deţine 59,6% din acţiuni,  nu ştie cine e, dar nonagenarul e aşteptat la Constanţa pentru a-şi lua locul ce i se cuvine în Consiliul de Administraţie. Surse din piaţă spun că misteriosul Dumitrescu este un „greu” al bursei, la care joacă de peste 20 de ani. Bărbatul este acţionar la SIF-uri, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica, este o vedetă printre brokeri, însă nici unul nu l-a văzut vreodată. Numele său apare pe lista despăgubiţilor Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar aceleaşi surse susţin că nonagenarul deţine mai multe spaţii în centrul Bucureştiului pe care le închiriază pe bani grei.

 

Marele semn de întrebare rămâne dacă, la 94 de ani, Sebastian Valentin Dumitrescu joacă la BVB pe cont propriu sau este paravanul unui „rechin” care vrea să rămână în umbră

×
Subiecte în articol: Sebastian Valentin Dumitrescu