x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cum să-ți finanțezi proiectele ocolind băncile

Cum să-ți finanțezi proiectele ocolind băncile

de Alina Botezatu    |    05 Aug 2015   •   11:31
Cum să-ți finanțezi proiectele ocolind băncile
Sursa foto: freeimages.com

Statisticile ne arată că întreprinderile mici şi mijlocii au reuşit şi în România să devină forţa care pune în mişcare economia, dar cu toate acestea băncile sunt reticente când vine vorba să finanţeze acest sector. Singura variantă accesibilă pentru antreprenori a fost cea de a atrage fonduri europene.

O soluţie relativ nouă şi despre care mulţi antreprenori nu ştiu încă prea multe ar fi acceleratoarele de afaceri. Conceptul de accelerator de afaceri a apărut la începutul anilor 2000, uneori fiind denumit incubator de afaceri, dar aceste două noțiuni sunt diferite. Acceleratoarele sunt dedicate afacerilor din tehnologie, le fondează firmele mari şi durează, în medie, treişase luni. În schimb, incubatoarele există de zeci de ani, fiind în orice domeniu şi sprijinite de universităţi, în colaborare cu alte instituţii şi cu mediul de afaceri.

Cum se lucrează
Un accelerator de afaceri alege, o dată sau de două ori pe an, 1020 de startupuri din domeniul tehnologiei, cărora, timp de trei sau şase luni, le oferă finanţare şi mentori care îi sfătu iesc cum săşi dezvolte afacerea. În schimbul beneficiilor, acceleratorul primește câteva procente din startup. De obicei, acceleratoarele au o locație bine stabilită, cele mai multe aflânduse în orașe din SUA și Europa, dar acceptă startupuri din toată lumea, cărora le plătesc cazarea şi transportul.

Consiliere la sediul firmei
Pentru a le oferi startup urilor acces la cât mai mulți mentori și cât mai multe experiențe de business, în ultimii treipatru ani, au apărut pro gra me de accelerare. Prin acestea, firmele aflate la debut primesc aceleași beneficii precum întrun accelerator, doar că își vor desfășura activitatea la sediul lor și se întâlnesc o dată la câteva săp tămâni cu mentorii, în anumite orașe.

BMW intră în afacere

Compania germană a anunţat lansarea unui program de susţinere a start-upului numit BMW Startup Garage, un „accelerator” destinat celor care vor să dezvolte prototipuri auto sau concepte tehnolo gice ce ar putea fi utilizate de compania germană. Mişcarea este una rară în industria europeană, iar reprezentanţii BMW au declarat că nu vor inventatori buni, ci echipe bine sudate. Programul se va concentra pe construirea unor prototipuri funcţionale şi a unor aplicaţii relevante pentru BMW Group.

Soluții pentru companii
Platforma DeviceHub.net, care oferă soluţii de tip Internet of Things (precum programele speciale făcute pentru a urmări activitatea unui utilaj), a fost aleasă, în iulie, printre cele 12 echipe din programul de accelerare Challenge Up!, susţinut de Intel, Cisco şi Deutsche Telekom. Spre deosebire de majoritatea acceleratoarelor, Challenge Up! nu finanţează firmele, ci le susţine să rea lizeze proiecte împreună cu cele trei mari companii multinaţionale şi să fie introduse în prezentările de vânzări ale acestora.
 

×