x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Un miliard de euro nu a produs nimic anul trecut

Un miliard de euro nu a produs nimic anul trecut

de Adrian Stoica    |    12 Feb 2020   •   10:16
Un miliard de euro nu a produs nimic anul trecut

Aproximativ jumătate din banii românilor care stau în bănci nu produce nimic, a declarat ieri directorul de Investiţii la Raiffeisen Asset Management, Robert Burlan, care le-a recomandat românilor să îşi plaseze banii în fonduri de investiţii. El a calculat că aproximativ un miliard de euro a fost pierdut prin faptul că sumele din bănci nu au fost investite de proprietari.


La finalul anului 2019 în conturile bancare curente existau 104 miliarde de lei, în creştere cu 20 de miliarde de lei comparativ cu finalul anului precedent. „Spre comparaţie, în depozite la termen erau 118 miliarde de lei, adică aproximativ jumătate din banii care stau în bănci nu produc nimic. Dintre aceştia, 60% sunt conturi în lei, aproximativ 40% sunt conturi în valută, din care mare parte sunt în euro”, a afirmat Robert Burlan, la o conferinţă despre situaţia fondurilor de investiţii organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

 

Randamente peste dobânzile bancare

Pentru investirea într-un fond de investiţii este necesară o sumă minimă de 100 sau de 200 de lei, iar soluţiile de investire sunt unele cât se poate de variate: sunt fonduri cu profil de risc foarte scăzut până la foarte agresiv. „Dacă ne-am uita la performanţa de anul trecut pentru fondurile de investiţii de tip fixed income, în lei, care a fost între 4% şi 5%, iar pentru cele în euro în special a fost între 3% şi 4%, dacă facem un randament mediu, 60-40, rezultă un randament de 4 şi ceva la sută care ar fi fost obţinut de aceşti bani dacă ar fi fost puşi la lucru. Adică circa un miliard de euro a fost costul de oportunitate al neplasării, al neinvestirii acelor bani. Cred că aceasta este cifra relevantă, şi chiar dacă anul trecut să zicem că a fost un an excepţional şi din punct de vedere al randamentelor fondurilor de instrumente cu venit fix, doar dacă ne referim la o diferenţă de randament de 1% pe o perioadă de economisire de-a lungul unei vieţi de 30%, acest 1% poate să-ţi aducă cu 20% mai mulţi bani la finalul perioadei de economisire”, a precizat directorul de Investiţii al Raiffeisen Asset Management.

Investirea în fonduri este una accesibilă, ca orice produs bancar, suma necesară pentru investire este de cele mai multe ori de ordinul a 100, a 200 de lei şi, de asemenea, aşa cum arată cifrele trecute, investiţia în fonduri se dovedeşte a fi una profitabilă pentru investitori pe termen mediu şi lung.

Robert Burlan

director de Investiţii Raiffeisen Asset Management.

 

 

 

×