x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Om bogat, om sărac. Bonusurile, blestem sau bucurie

Om bogat, om sărac. Bonusurile, blestem sau bucurie

de Paul Barbu    |    01 Feb 2016   •   22:27
Om bogat, om sărac. Bonusurile, blestem sau bucurie
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Mese gratuite în zilele încărcate de superstiţie sau pilotarea unui bolid se numără printre beneficiile extrasalariale pe care le oferă angajaţilor unele companii private. În plus, noile facilităţi fiscale ce au venit cu actualul Cod permit unora dintre angajatori să fie mai cu dare de mână. Nu şi în sectorul public, unde salariaţilor simpli li s-au tăiat mai toate beneficiile. În schimb, managerii bugetari pot ajunge şi la bonusuri de aproape 200 de salarii minime nete pe economie.

Unii angajatori oferă beneficii extrasalariale, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologică, vouchere la restaurant, iar alţii bonusuri neaşteptate, precum zile speciale, cu tematică. De asemenea, firmele din România au început demersurile pentru un nou tip de facilitate – grădiniţa în apropiere de birou pentru copiii angajaţilor. „În general, beneficiile extrasalariale pot depinde de mărimea şi profilul organizaţiei. Spre exemplu, în companiile IT şi agenţiile de publicitate se regăsesc adesea săli de relaxare şi dedicate jocurilor, pentru a se încuraja creativitatea”, explică Raluca Peneş, Coordonator HR Smartree. Potrivit site-ului Glassdoor, angajatorii din România, mai ales cei din domeniul IT, au avut o paletă largă de beneficii extrasalariale. Astfel, cei de la Gameloft sunt lăudaţi pentru că oferă cursuri gratuite de kickboxing şi sesiuni de masaj pentru 3 euro pe oră. Despre cei de la Axway, angajaţii afirmă că oferă al 13-lea salariu şi concediu legal de 25 de zile. SCC este compania care oferă discounturi pentru călătoriile cu autobuzul, maşina personală sau taxiul, reduceri pentru ochelari de vedere, dar şi plata cheltuielilor pentru toate certificările Microsoft, potrivit Glassdoor.

Facilităţile fiscale din 2016
Fiscalitatea joacă şi ea un rol important în beneficiile pe care le primesc angajaţii. „Cu cât fiscalitatea pentru companii este mai bună, cu atât acestea vor oferi mai multe beneficii extrasalariale”, subliniază Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

În primul rând, tichetele-cadou acordate cu ocazia evenimentelor speciale (8 Martie, Paşte, 1 iunie, Crăciun) nu se mai impozitează şi sunt neimpozabile pentru toţi salariaţii, nu doar pentru copiii acestora, în măsura în care valoarea tichetelor pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie nu depăşeşte 150 lei. Apoi, plafonul de deducere pentru asigurarea voluntară de sănătate creşte de la 250 la 400 de euro şi este eliminată din venitul impozabil.

În zilele de 13 ale lunii, există companii care oferă pizza sau ieşiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai oferă cursuri de gătit sau posibilitatea de a conduce o maşină de lux în weekend.
Raluca Peneş, Coordonator HR Smartree

Noul Cod Fiscal permite companiilor din sectorul privat să-şi mărească plafonul aferent cheltuielilor sociale, de la 2% la 5% din fondul de salarii.

La stat, cine-mparte parte-şi face

Beneficiile sunt aproape inexistente pentru bugetarii executanţi. De cele mai multe ori, orele suplimentare sunt transformate în zile libere, iar când sunt plătite, sunt plătite prost, unii angajaţi spun că nici măcar nu ştiu cum sunt calculate sumele pentru munca în plus.
La finele anului trecut, bugetarii au primit o veste proastă: instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului propriu, nici în 2016, tichete de masă, tichete- cadou, prime de vacanţă, vouchere de vacanţă şi premii. În schimb, dacă eşti manager într-o instituţie de stat, lucrurile sunt mai clare. Îţi stabileşti câteva ţinte tangibile şi apoi te premiezi singur pentru asta. Şefii de la Complexul Energetic Hunedoara s-au premiat pentru „performanţa” de a băga în insolvenţă compania, oferindu-şi câteva mii de lei „de căciulă”. Presa a semnalat la începutul anului că directorul de la Poşta Română poate încasa un bonus anual de aproape 155.000 de lei şi un altul trimestrial de 38.500 lei, dacă atinge anumite cote de performanţă.
 

×