x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Răzvan Lucescu

Astăzi e ziua ta, Răzvan Lucescu

de Ramona Vintila    |    17 Feb 2014   •   00:09
Astăzi e ziua ta, Răzvan Lucescu
Sursa foto: Razvan Lupica/Mediafax Foto

La mulţi ani, Răzvan Lucescu! Astăzi împlineşte 45 de ani.


Fotbalul românesc reflectă ce se întâmplă în societatea românească
“Sunt mândru că sunt român şi îmi iubesc foarte mult ţara”
Sărbătoritul nostru se află încă în Qatar, unde aşteaptă să încheie contractul cu echipa pe care a antrenat-o. “Mai mult de atât nu am ce să vă spun, e o perioadă mai dificilă pentru mine, nu pot pleca încă de aici, trebuie să mai stau până la sfârşitul acestei luni, începutul lui martie, când voi ajunge la Bucureşti.”

Ce echipă şi-ar dori să antreneze? “Nu mi-am pus problema în felul acesta, nu m-am gândit ce echipă aş vrea să antrenez, iau în calcul absolut orice variantă.”

Să fii antrenor de fotbal în zilele noastre înseamnă “în primul rând, un antrenor de fotbal este un om care trăieşte cu un anumit stres pentru că nu ştie ce se va întâmpla peste două-trei săptămâni, este un om care face ceea ce îi place şi pentru asta se poate considera un om norocos, apoi este o persoană care trebuie să conducă un grup de oameni şi trebuie întotdeauna să-şi asume anumite responsabilităţi, se simte responsabil pentru toţi cei care sunt alături de el, care alcătuiesc echipa lui, este o meserie complexă, pe de altă parte un antrenor de fotbal nu poate să-şi vadă viaţa pe o perioadă îndelungată pentru că viaţa noastră este alcătuită din episoade care variază de la un termen scurt la unul mediu.”

Despre fotbalul românesc. “Cred că fotbalul românesc arată de fapt ce se întâmplă în societatea românească. De foarte multe ori am auzit expresia «oamenii din fotbal» ­ nu sunt de acord cu această expresie. Oamenii din fotbal sunt oamenii din societatea românească, sunt reprezentanţii diferitelor medii, pornind de la cel politic, cel de afaceri şi aşa mai departe. Tinerii care se apucă de fotbal provin din diferite familii care aparţin diferitelor medii de activitate, deci în momentul de faţă fotbalul românesc caracterizează ceea ce se întâmplă în societatea românească.”

Sunt foarte multe lucruri pe care le-a învăţat de-a lungul timpului, “dar cel mai important este că am învăţat să mă detaşez de toate problemele şi discuţiile, să nu mă las afectat de ele. La început, ţineam cont foarte tare de toate problemele colaterale meseriei mele, lucru care mă făcea, într-un fel sau altul, să nu fiu mulţumit de mine însumi. Astăzi mă simt diferit şi asta datorită experienţelor prin care am trecut.”

În viaţă, experienţele ne ajută să ne dezvoltăm ca oameni. “Eu am trecut prin foarte multe experienţe în viaţa mea, multe destul de interesante în ultimii 10 ani, şi singurul lucru pe care pot să-l spun este că omul trebuie să-şi trăiască propriile experienţe fără a ţine cont de ce spun unii sau alţii. În final, mă interesează ca eu şi familia mea să fim mulţumiţi şi să fim sănătoşi.”

Nu se felicită şi nu-şi face mustrări pentru nimic. “Fac ceea ce îmi place, îmi asum nişte riscuri foarte mari, sunt conştient de asta, am considerat întotdeauna că pentru a avea o viaţă interesantă este nevoie să ai experienţă şi cred că aceste experienţe mă ajută să mă dezvolt ca om şi asta e tot ceea ce contează pentru mine.”

Dacă nu s-ar fi născut român... “Nu ştiu ce să-ţi răspund. Pot să-ţi spun că sunt mândru că sunt român, mă simt bine că sunt român şi îmi iubesc foarte mult ţara. Asta nu înseamnă că nu văd şi lucrurile negative care se întâmplă la noi, nu înseamnă că nu pot analiza lucrurile într-o manieră foarte obiectivă. Cred totuşi că noi suntem foarte sensibili, avem o anumită bunătate şi, din păcate, traversăm o perioadă destul de delicată din punct de vedere social, în primul rând.”

Astăzi, la 45 de ani... “Doresc tuturor celor care sunt în ţară să aibă înţelepciunea să treacă peste această perioadă grea, să aibă satisfacţii şi mulţumire sufletească.”


×
Subiecte în articol: razvan lucescu