x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arta populară – sursă a creaţiei lui Costin Ioanid, expoziţie la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Arta populară – sursă a creaţiei lui Costin Ioanid, expoziţie la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

de Luminita Ciobanu    |    13 Aug 2014   •   18:47
Arta populară – sursă a creaţiei lui Costin Ioanid, expoziţie la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” deschide astăzi publicului, la ora 17:00, în sala H. H. Stahl o expoziţie cu totul specială: Arta populară – sursă a creaţiei lui Costin Ioanid. Găzduită în perioada 14 august – 14 septembrie 2014, expoziţia este organizată de doamna prof. univ. Adina Nanu pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Costin Ioanid (1914 – 1993), prezentând creaţii ale pictorului aflate în colecţia particulară a autoarei şi în cea a Muzeului de Artă din Constanţa.

Al şaselea pictor din familia sa, elev al lui Francisc Şirato, Costin Ioanid a fost profesor, şef al catedrei de Artă Monumentală la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, apoi decan şi rector, din ultima funcţie demisionând în 1966, după ce l-a înfruntat pe Nicolae Ceauşescu prin neacceptarea orientării impuse de Partidul Comunist creaţiei tinerilor.

A lăsat o operă considerabilă de desen şi pictură de şevalet, ca şi de artă decorativă în lemn, metal şi ceramică, prezentată publicului în 10 expoziţii personale şi în numeroase participări la manifestări colective, în ţară şi în străinătate. Multe dintre creaţiile lui au fost inspirate de arta populară, de la mici picturi pe sticlă la mari ansambluri monumentale pe pereţii unor biserici ca Mavrogheni şi Ceauş Radu din Bucureşti, biserica Sf. Îngeri din Constanţa sau cea din satul Bogata Olteană, jud. Braşov.

Expoziţia Arta populară – sursă a creaţiei lui Costin Ioanid va putea fi vizitată în perioada 14 august – 14 septembrie 2014, de miercuri până duminică, între orele 11:00 – 19:00, în sala H. H. Stahl, Şos. Kiseleff nr. 30.


×