x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Comorile Chinei – cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România

Comorile Chinei – cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România

de Carmen Anghel    |    26 Mar 2013   •   15:25
Comorile Chinei – cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România
Sursa foto: MNIR
Este un eveniment scump, dar vor fi bilete pentru toate buzunarele

Cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România, în istoria noastră, aşa este caracterizat evenimentul, organziat de  Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), “Comorile Chinei”.

Expoziţia va cuprinde 101 seturi de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Chinei  şi va fi deschisă pentru public la începutul lunii mai.

Vor fi prezentate obiecte provenind din sit-ul arheologic de la Xi’an, unde a fost cercetat parţial ansamblul funerar al primului împărat al Chinei: celebra armată soldaţi de teracotă, statui în mărime naturală reprezentând ofiţeri din armata chineză, atât infanterişti, cât şi arcaşi sau cavaleri. Sit-ul a fost descoperit în 1974, iar din 1987 a intrat în patrimoniul UNESCO.

Pe lângă aceste capodopere de o valoare excepţională, vizitatorii expoziţiei vor mai putea admira, printre altele, mai multe vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, o serie de vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinară, apoi celebre porţelanuri şi obiecte din jad; periplul prin civilizaţia chineză continuă cu o serie de bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei.

Este un eveniment istoric, cel mai important din punct de vedere cultural, de 64 de ani de când există relaţii dimplomatice între România şi China, după cum remarca excelenţa sa doamna Huo Yuzhen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România. Un eveniment la care specialiştii români nici nu sperau, o şansă istorică, după cum a subliniat directorul MNIR, domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, o expoziţie scumpă, după cum o caracterizează minsitrul culturii, Daniel Barbu, dar care merită toate eforturile depuse de toate părţile implicate.

Guvernul chinez a susţinut toate cheltuielile de asigurare şi transport, ceea ce se ridică la câteva milioane de dolari( în jur de trei), iar partea română a participat cu 2,5 milioane de lei.

Comorile Chinei este o premieră nu numai pentru România, ci şi pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. Expoziţia va fi deschisă până la începutul  lunii august, dar nu este un eveniment singular: vor fi conferinţe, se va vorbi despre China şi despre Ţările Române, în perioada medievală şi la ce nivel se cunoşteau, va fi o expoziţie de artă contemporană şi se va pregăti expoziţia “Comorile României”, care va fi dusă în China anul viitor.
Organizatorii îşi doresc să fie cât mai mulţi vizitatori. Cel mai scump bilet va fi de 25 de lei, dar vor fi pachete avantajoase pentru familie, părinţi şi 3 copii- 50 de lei), pentru grupuri ( 30 de persoane, 10 lei biletul de persoană) sau studenţi şi pensionari.

×