x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţia „George Löwendal” a ajuns la Palatul Béhague

Expoziţia „George Löwendal” a ajuns la Palatul Béhague

de Maria Sârbu    |    21 Noi 2011   •   21:00
Expoziţia „George Löwendal” a ajuns la Palatul Béhague

Salonul de Aur al Palatului Béhague din Paris gazduieste, incepand de ieri, expozitia 'George Löwendal – un aristocrat in luminile rampei', organizata de Fundatia Löwendal din Bucuresti. Vernisajul, la care au participat personalitati ale vietii teatrale din Franta, a deschis, intr-un fel, calea internationala a acestui mare sce­nograf 'international' care a activat in Romania in perioada interbelica, George baron Löwendal, apreciat pictor si pedagog, in acelasi timp.

Astfel se 'restituie o personalitate vizionara a inceputului de secol XX, reflectand impactul operei sale de artist plastic, scenograf si om de teatru nu doar in epoca, ci si in contextul tea­trului de astazi'. Curatorul ex­po­zitiei, Viorica Petrovici, cunoscut scenograf de teatru si opera, spunea pentru Jurnalul National, cu o zi inainte de vernisaj, ca expozitia de la Paris este sub semnul internatio­nalitatii scenografiei lui Löwendal. 'Am ales lucrari care au tangenta cu curentele artistice, curente teatrale din Europa anilor ’20-’40. Am incercat sa punem in evidenta schitele de scenografie de la unele spectacole, printre care si «Crima si pedeapsa» de Dostoievski (...).'

Pentru a prezenta expozitia si pentru a vorbi despre artist a fost invitat criticul si eseistul George Banu, cel care a scris si prefata la albumul de­di­cat operei scenografice a lui Löwendal, editat in acest an de ICR.

Evenimenul de la Paris se inscrie in Saptamana de laborator teatral international a seriei 'Nopti teatrale', organizata de ICR Paris.

×
Subiecte în articol: arte